Låt dina fördomar guida dig

Det cirkulära ledarskapet, del 4: Utforska dina tankar.

Hälsa | Ledarskap | ARTIKEL | DEC 2019

Det gäller att vara observant på när vi som ledare låter arbetet påverka vårt eget välmående, energinivå eller känslor.

Det gäller att vara observant på när vi som ledare låter arbetet påverka vårt eget välmående, energinivå eller känslor.

Snurrar vardagen på lite för fort? Hur pigg och närvarande är du? Dags att dra i handbromsen? Vad kan du göra som ledare och människa för att må bra? Mycket handlar om dina tankar - och fördomar. Ta en paus nu och sätt fokus på dem för att få mer lugn, energi och för att må bättre.

Det var egentligen tänkt som en helt vanlig lunch. Vi hade setts förr i affärssammanhang, men nu var något förändrat. Till en början trevande. Men snart delade vi öppet och ärligt våra erfarenheter som ytterst ansvariga för verksamheter under stor förändring. Han, vars fru var trött på att han alltid var så arg, frustrerad och förbannad. Jag, vars make var trött på att jag – helt uppslukad, nedstämd och slutkörd av arbetet – tappat bort den glada, energiska, närvarande och initiativrika person jag en gång var. 

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Utforska dina tankar

Kärnan i det cirkulära ledarskapet handlar om att inte bara köra på – utan att se till att vi är rätt person på rätt plats och att vi lär oss prioritera baserat på det som ger störst effekt. Det handlar också om att bli medveten om sina behov, vad som ger och tar energi. Och inte sällan sitter energitjuvarna i vårt eget huvud… Det är först när vi blir medvetna om våra tankar och de hur de ibland spelar oss ett spratt, som vi kan börja förhålla oss annorlunda och mer konstruktivt till dem. Då kan vi göra aktiva val och etablera nya tankebanor som tar oss framåt, som stöttar oss. Att lära oss att rikta vår uppmärksamhet mot våra egna tankar är klokt – för de är just inget annat än tankar och de går att  förändra! Och att fokusera på det som du kan påverka, det ikraftsätter dig. Det handlar om att coacha dig själv till att sluta försöka förändra andra, eller att sluta utgå från vad du tror är andras tankar och känslor. Det är lättare sagt är gjort. Det kan vara frustrerande och svårt för den med ett stort kontrollbehov. Och också för den som tenderar att ställa mycket höga krav på sig själv och klandra sig själv hårt om något går fel – baserat på vad man tror att andra tänker om en. 

Den enda domän i livet som du ju faktiskt kan kontrollera fullt ut, är din egen. Det här är också budskapet i boken Älska livet som det är, av den amerikanska författaren och föreläsaren Byron Katie. Hon menar att om vi väljer att utforska våra tankar så kommer vi att se mer klart i livet. Vi får större eget inflytande över hur vi mår, och en chans att utvecklas som människor – och ledare – genom ökad insikt i och förståelse för hur vi själva och andra fungerar. Vi blir inte längre offer för omständigheterna. Vi får också något som är en mycket användbar tillgång som ledare, nämligen perspektiv. 

Lyssna till andra – och dig själv

Katie beskriver en enkel process för att nyfiket syna våra tankar, som hon kallar The Work. Den bygger på endast fyra frågor, där du själv ger svaren. Du kan ladda ned hennes The Work App och på egen hand arbeta med de fyra frågorna. Läs gärna boken parallellt. Mitt antagande om mig själv under den där lunchen – ”Jag håller inte måttet”, skulle kunna utmanas. Var det verkligen sant? Hur kunde jag veta det med säkerhet? Hur fick det här påståendet mig att känna? Och vem skulle jag kunnat ha varit utan det här antagandet? Det var utmanande för mig att börja vända på mitt antagade och påstå motsatsen – Jag håller måttet” – och ge konkreta exempel på något jag gjort eller sagt som stärkte det påståendet. Men processen gav mig lugn, energi och fick mig att må bättre. 

Din utgångspunkt kan också vara dina fördomar om någon annans beteende, din åsikt om någon eller något du tar för sant. Som min affärsbekanta erkände: ”Jag tyckte folk var idioter som inte gjorde vad de skulle!”. Eller din bild av en situation: ”Det är alltid dålig stämning på våra möten” eller ”Det finns inga drivna personer i gruppen.” Skulle det, om du vänder på det och påstår motsatsen – ”Jag är en idiot som inte gör vad jag ska” – kunna vara så att det är du som chef som behöver vara tydligare med dina förväntningar, delegera mer, låta andra lösa saker på sitt sätt eller skapa bättre förutsättningar för medarbetarna att göra sitt jobb? Kan det vara så att du är så stressad och pressad att du inte ser att människor faktiskt gör så gott de kan, och det du borde göra är att ta bättre hand om dig själv? 

Det gäller alltså att vara observant på när vi som ledare låter arbetet med att driva förändring påverka vårt eget välmående, energinivå eller känslor. Vi kan vara tämligen säkra på att vi är ute på hal is om vi bär på mycket begränsande känslor av karaktären ilska, sorg, besvikelse och irritation. Känslor som ofta tar mer, än vad de ger. Då kan det vara läge att utforska vad som händer när vi tar ett steg tillbaka och verkligen lyssnar till andra, mer än vad vi försöker påverka och förflytta dem. När vi hittar ledtrådar till andras inre drivkraft, då kan det komma att börja hända saker! Nyckeln här är alltså att människor själva både måste vilja och se nyttan med att förändra(s). Den resan, kan varje person bara göra själv. 

"Den enda domän i livet som du ju faktiskt kan kontrollera fullt ut, är din egen."

– Frida Lundh

Fördomarna guidar dig till klarhet i  livet och inflytande över ditt välmående

Jag har flera gånger själv skrattat högt åt hur komiska mina tankar framstår när jag granskar dem med lite perspektiv. När jag inser att mina fördomar om andra, när jag vänder på det - i precis lika stor utsträckning handlar om mina egna tillkortakommanden. Och energin jag får när jag inser att jag kan påverka en till synes hopplös situation, genom att arbeta med mig själv. Det är ren magi! Du kan återvända till The Work-processen genom hela livet och med hjälp av den fortsätta att öka din självkännedom. De mönster som kan framträda under processen kan exempelvis handla om hur vi hanterar utmaningar och vilka krav vi ställer på oss själva. Kanske kommer du till insikt om att du tenderar att alltid lösa utmaningar genom att lägga i ytterligare en växel - istället för att till exempel backa, skaffa dig översikt och hitta en annan väg framåt. När du vet om det, kan du i framtiden göra mer medvetna val.. Vi kan också tydligare se våra styrkor, som just förmågan att kunna lägga i ytterligare en växel.  

När vi utmanar våra egna tankar kan vi också bli uppmärksammade på hur vi betraktar oss själva. Tänker vi innerst inne jag är ett offer eller tänker vi jag är en person som styr över mitt eget öde och liv? En tanke ur vilken du kan hämta ny kraft och energi. Som kan bidra till ett stärkt självförtroende, att ett inre lugn infinner sig. Och att du i grunden känner tillit till din egen förmåga, vilket gör underverk med vårt välbefinnande. Amen.

Frida Lund

Frida Lundh

Vår expert inom Cirkulärt ledarskap

  • Följ skribent

Frida Lundh har över 15 års erfarenhet som försäljningsdirektör och VD inom internationella mediekoncerner i digital framkant. I sina föreläsningar delar hon sin erfarenhet kring vad som krävs för att som ledare orka driva förändring, innovation och tillväxt i en tid av globalisering och digital transformation. Som Head of People and Culture på snabbväxande Curamando Group ansvarar Frida för att skapa den bästa arbetsplatsen för management-konsulter och digitala experter som brinner för att göra Nordiska bolag ledande på en digitaliserad marknad.

Frida har skrivit boken Cirkulärt ledarskap, får förändring att hända och chefen att hålla.

info@fridalundh.se
fridalundh.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Ledarskap

Frida Lund

Frida Lundh

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill