"Fokusera på kärnverksamheten"

Amec:s VD Samir Brikho om organisationsförändringar, ledarskap och kompetensförsörjning.

Ledarskap | ARTIKEL | MAJ 2012

Samir Brikho om organisationsförändringar, ledarskap och kompetensförsörjning

Samir Brikho om organisationsförändringar, ledarskap och kompetensförsörjning

Att genomföra ett grundligt förändringsarbete i ett internationellt storföretag är ingen enkel uppgift. Den största utmaningen är att förändra företagskulturen, säger teknikkonsultföretaget Amec:s VD Samir Brikho. Men det är också viktigt att lägga fokus på kärnverksamheten och att säkra kompetensförsörjningen.

När IVA:s Näringslivsråd anordnade ett frukostmöte, kunde århörarna träffa brittiska teknikkonsultföretaget Amec:s koncernchef - svensk-libanesen Samir Brikho.

Amec är ett globalt företag som är verksamt i branscher som olja, gas, mineraler, metall, energi, miljö och infrastruktur.

Samir Brikho är född i Libanon, men är också svensk medborgare med examen från KTH. När han tog över som VD för Amec 2006 hade han redan en lång och framgångsrik karriär på ABB bakom sig.

PÅ IVA:s frukostmöte pratade han bland annat om energifrågor, men också om ledarskap och det stora förändringsarbete han påbörjade när han tog över det brittiska konsultföretaget.

När föredraget var avslutat fick Motivation.se en pratstund med Brikho, som också är en av personerna bakom Palestine International Business Forum - ett projekt för att främja handel mellan Israel och Palestina.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Nödvändiga förändringar

Redan när Samir Brikho blev tillfrågad om han ville ta över VD-ansvaret på Amec insåg han att en stor organisationsförändring var nödvändig för att få ordning på företaget. Han valde att anta utmaningen, och under Brikhos sex år vid rodret har organisationen också förändrats i positiv riktning - verksamheten har blivit mer lönsam, och det har blivit tydligare vad företaget står för.

En av de viktigaste åtgärderna i förändringsarbetet har varit att lägga större fokus på kärnverksamheten, berättar Samir Brikho.

- När du har ett företag som jobbar inom massor av olika sektorer är det jättesvårt att få den rätta fokuseringen. Då blir du ganska tunn på ett väldigt brett område, säger han, och utvecklar:

- Min erfarenhet har varit att ju mer koncentrerat det är, och ju mer kompetens och erfarenhet man har på varje sektor, desto mer pengar kan man tjäna. Så det är mycket bättre att vara specialist och tjäna pengar än att arbeta väldigt brett och inte tjäna så mycket pengar på det.

Kulturfrågorna svårast

Att omorganisera det praktiska arbetet inom företaget är emellertid ganska enkelt i jämförelse med när en hel företagskultur ska förändras, förklarar han.

- Kulturfrågorna är de svåraste frågorna. Du kan ändra processerna och verktygen inom ett eller två år genom materialinvesteringar, men att ändra kulturen är jättesvårt. Men jag tror att man måste börja med en vision. Som företagsledare bör man sätta ett exempel och visa vilken kultur man vill ha, säger Samir Brikho.

Ledarskapet spelar med andra ord en avgörande roll i förändringsarbetet - inte minst när det gäller att få alla inom verksamheten att röra sig i samma riktning.

- Det är det som alltid är svårt, och det är därför man måste vara ödmjuk som företagsledare. Man måste vara väldigt öppen och transparent med sina anställda och hitta en målsättning som alla tycker är bra, och så måste alla jobba åt samma håll, säger Amec:s VD.

Kompetensförsörjning

En annan fråga som är av högsta relevans för ett globalt teknikkonsultföretag är kompetensförsörjningen. Amec jobbar aktivt med att utveckla kompetensen inom företaget samt locka till sig nya talanger utifrån, bland annat genom att driva Amec Academy och samtidigt ha ett tätt samarbete med universitetsvärlden.

Om man vill locka till sig kompetent personal är det viktigt att ha ett seriöst företag som ger de anställda utvecklingspotential, menar Samir Brikho. Sedan är det naturligtvis viktigt att veta hur man behåller de mest kompetenta medarbetarna också.

- En av de viktigaste sakerna är att de anställda måste se att de har möjligheten att växa i ett företag. För om de inte ser sin framtid i företaget så kommer de att hoppa av, säger han, och fortsätter:

- De måste kunna se att de jobbar med intressanta, stora projekt där det finns många tekniska utmaningar. Det är också viktigt att ha en arbetsmiljö som är bra så att de känner sig glada när de kommer till jobbet. Om du har dessa tre saker - möjligheten att växa, intressanta projekt och god arbetsmiljö - så kommer du att fixa det.

Globalt ledarskap

Amec är ett internationellt företag och har kontor i fyrtio olika länder runt om i världen. För att lyckas med ledarskapet i en sådan verksamhet måste man kunna tänka både globalt och lokalt - samt kanske vara något av en kosmopolit, som Samir Brikho.

- Globalt tänkande är väldigt viktigt när du leder ett internationellt företag, och att kunna ha en vision om att vi kan bli bra även lokalt på massor av olika ställen i världen. Jag tror att det börjar med en vision, det börjar med en anda för att kunna lyckas utanför sitt lands gränser, säger Brikho, och tillägger att det är viktigt att processerna, verktygen och företagskulturen är harmoniserade.

Handel för fred

Samir Brikhos internationella erfarenhet och engagemang stannar inte vid att han är en svensk-libanes som leder ett brittiskt företag. Han var också med och startade Palestine International Business Forum, vars målsättning är att främja handel mellan Israel och Palestina.

- Det där började redan 1994 när Peter Wallenberg var i Davos och hade en diskussion med både den israeliska regeringen och den palestinska. Utmaningen som dök upp var att om inte politiken kan lyckas få den här fredsprocessen att fungera så finns det kanske en möjlighet för affärsverksamheten att förbättra relationerna mellan de två parterna, berättar han.

- Vi fortsätter vårt arbete och nöjer oss aldrig med det som vi hittills har lyckats med, men vi har gjort ganska mycket. Vi har bland annat byggt en kraftstation i Gaza, och det finns olika projekt inom jordbruk och annat, säger Samir Brikho, som hoppas att forumet åtminstone kan vara ett steg i rätt riktning för Palestina och Israel.

- Jag tror att alla måste hjälpa till, och vi har försökt att göra det bästa vi kan. Men mycket återstår fortfarande att göra.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill