"Man väljer själv vilket avtryck man vill göra"

Riksdagsledamoten Sofia Arkelsten: ”Som politiker måste man alltid tänka: Varför behövs jag? Att vara förtroendevald är det finaste man kan vara.”

Hälsa | ARTIKEL | MAJ 2014

Anna Hansson fick möjlighet att träffa den Moderata riksdagsledamoten och ordförande i utrikesutskottet, Sofia Arkelsten. Hon jobbar hårt för frågor kring mänskliga rättigheter och behärskar det politiska hantverket. Många av ledarerfarenheterna har hon tagit med sig från näringslivet. ”Därifrån har jag fått med mig vikten av att vara snabb och professionell och att kunna leda team.”

Jag träffar henne i kaféet på Riksdagen. Hon kommer precis i tid och man känner direkt att hon tillför en bra energi i rummet. Sofia jobbar hårt för bland annat mänskliga rättigheter och en mer engagerad kvinna får man leta efter. Vi kommer igång direkt med intervjun. Sofia Arkelsten är 37 år och riksdagsledamot och ordförande i utrikesutskottet.

Hur jobbar en riksdagsledamot?

- Det är som om att driva ett eget företag på franchisebasis. Man måste vara aktiv hela tiden och interagera med andra. Man är bärare av Moderaternas varumärke och dess värdegrund och har ett ansvar att alltid leverera med det i grunden. Arbetet är alltid väldigt mycket upp till dig själv. Det du gör blir gjort, det du inte gör blir inte gjort. Man väljer själv vilket resultat man vill uppnå och vilket avtryck man vill göra.

Sofia började med miljöfrågor i jordbruksutskottet och arbetar nu för mänskliga rättigheter.

- Som politiker måste man alltid tänka: Varför behövs jag? Att vara förtroendevald är det finaste man kan vara och man har stora möjligheter att påverka. Men det är ett ganska ensamt arbete och de närmaste kollegorna är ofta också ens närmaste konkurrenter.  Arbetet är inget ”nio till fem”-jobb. Det blir långa dagar, helger och kvällar och man jobbar ständigt med kommunikation.

Hur blir man en bra ordförande?

- Utmaningen är att ordförande ska hålla ordning på hela mötet. Struktur, ordning och reda och alltid vara påläst. Och det är viktigt att vara tydlig och konsekvent på mötena. Det är bra att träna på att leda möten, ju mer man övar desto bättre blir man.

Sofia Arkelsten

Sofia Arkelsten

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

I dag känner Sofia sig aldrig stressad inför ett enda möte längre, och hon är verkligen lugn. Man måste ju ändå tänka sig att det är stora möten det handlar om med många involverade.

Sofia känner verkligen att hon kan ”hantverket” inom politiken. Hon har dessutom många utlandsbesök med företrädare från andra länder. Då handlar frågorna oftast om mänskliga rättigheter. 

- Alla är ju där för att 'rädda världen'. Det är en förmån att få arbeta med dessa människor. Många i Riksdagen är mycket proffsiga i mötessammanhang. Jag älskar verkligen mitt jobb.

Hur håller du energi uppe?

- Man måste träna på att alltid se möjligheterna, och vi säger hos oss i vår grupp: ” välj glädjen!” Vissa frågor är fruktansvärda och man måste kunna hantera dessa och därför också alltid se framåt.

Hur ser ditt vardagsjobb ut?

- Att hålla ordning på utskottet. Vi har precis jobbat fram en prioriteringslista som styr hur vi ska jobba hos oss och som ska göra så att utskottsarbetet fungerar väl. Sedan har vi vårt valarbete som vi jobbar för fullt med just nu.

Vilka frågor driver du ?

- I riksdagarbetet  driver jag i huvudsak frågeställningar kring mänskliga rättigheter, säkerhetspolitik, bistånd och relationer med andra länder. När man är riksdagspolitiker driver man en huvudfråga och har sedan också möjlighet att driva en fråga till, som jag dvs. mänskliga rättigheter.

Vad tar du med dig från din tid från näringslivet?

- Jag var kommunikations- och informationschef för Ica Sverige. Därifrån har jag fått med mig erfarenhet av både vikten av att vara snabb och professionell och att kunna leda team. Det har gett mig mycket när jag sen kom in som ledare i politiken

Nämn tre egenskaper som du tycker är viktiga för en ledare och riksdagsledamot?

- Starkt engagemang, att vara strukturerad och att vara glad och att välja glädjen i livet. Fast det kan vara svårt ibland… Att jobba inom politiken är inte ett glamoröst jobb. Men ett långsiktigt nötande ger effekter och goda resultat. Man måste också ha tålamod.

Hur kan vi bli bra ledare och lära oss från politiken?

- Träna på ledarskapet! Tro aldrig att någon annan kan bli bättre än du! Planera inte ihjäl dig, men kör på din linje. Tacka ja till möjligheter som auladebatter och att leda möten - stora som små.

Hur kan ska man prioritera ?

- Man ska välja det som är viktigt för en själv. Välj din huvudfråga och din ”lyxfråga”. Blir det för mycket ska man kunna lämna över frågan till någon annan, delegera och följa upp.

På vilket sätt kan politiker fungera som förebilder för oss i näringslivet?

- Att vara personlig men inte privat…

Hur gör du för att hålla balans mellan arbete och familj? 

- Jag äter riktig mat, är vegetarian och har alltid en inbokad träningstid per vecka. Jag är  med min familj så mycket det går. Min man är en klippa. Och sen går jag ut med hunden när jag har möjlighet.

Vilka typ av ledare tror du Sverige kommer att behöva i framtiden?

- Svenska ledarskapet vinner  i längden, vi är mycket duktiga och tydliga även internationellt. Jag tror att det är viktigt med ett lyssnande ledarskap och att ta sitt ansvar. Det genererar kreativitet och det tror jag verkligen på i längden.

Hur ska vi möta 90-talister och unga väljare?

- Vi måste arbeta strategiskt. Vi måste möta dem där de befinner sig – på nätet och via mobilen och med ett helt annat tänk och ett annorlunda språk. Det är snabba puckar ibland. De har ju vuxit upp med allt i telefonen och vet inget annat. Allt går fort. Google och sökmotorer är implementerat hos dem från grunden. Det är en utmaning – det är det för alla ledare - att möta olika generationer, men också väldigt roligt.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill