Möt finalisterna i Årets VD 2022 - Kategori Stora företag

Hej Anna Borg, David von Laskowski, Helena Helmersson, Håkan Lundstedt, Isabelle Ducellier!

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | NOV 2022

Finalister Arets VD 2022 Stora företag

Finalister Arets VD 2022 Stora företag

Fem finalister, fyra frågor. Hur känns det att gå till final i Årets VD - event och utmärkelse för goda förebilder? Finalisterna i kategorin stora företag svarar på det och hur de ser på vd-rollen samt om de har några speciella förebilder.

Den 10 november tillkännages vilka vd:ar som blir Årets VD 2022 i fyra kategorier – Du är välkommen att vara med för att fira och inspireras av intressanta talare. På scenen möter du Annika Winsth chefekonom på Nordea, Tahero Nori entreprenör och grundare av Buddy Company, Lisa Ekström inspiratör och utbildare samt Kattis Ahlström en av våra största TV-personligheter som är moderator!

Hur känns det att ha gått till final i Årets VD 2022?

Anna Borg, Vattenfall AB

- Fantastiskt roligt!

David von Laskowski, Greenfood

- Det känns såklart fantastiskt roligt! Jag tror många ledare är relativt självkritiska varvid det känns extra roligt att vara finalist till detta fina pris en andra gång. Är också övertygad om att man som ledare i mångt och mycket är en återspegling av sin omgivning varvid detta lika mycket är en finalistplats för alla mina fina kollegor.

Håkan Lundstedt, Synsam AB

- Det är såklart roligt med uppskattningen från medlemmarna i juryn. Ett kvitto på att jag upplevs göra betydligt mer rätt än fel. Samtidigt får jag erkänna att jag aldrig helt kommer att vänja mig vid den här sortens nomineringar och mer personfokuserad uppmärksamhet.

Isabelle Ducellier, BioGaia

- Jag känner mig både hedrad och entusiasmerad. Nomineringen hade inte varit möjlig utan mina fantastiska medarbetare som arbetat hårt för att vi ska lyckas med BioGaias förändringsresa gentemot ökad konsumentorientering. Den positiva uppmärksamheten ger hela bolaget energi. Jag blev också positivt överraskad eftersom min profil skiljer sig från Sveriges börs-VD:ar. Som fransyska, och född i en storstad i Frankrike, har miljön och min uppfostran format mig till att vara allt annat än lagom. När jag först kom till Sverige kände jag mig som en udda fågel och det är jag till viss del fortfarande. Jag har fått mycket inspiration och lärdomar av att jobba med mina svenska kollegor, speciellt när det kommer till ledarskapet. Jag har anammat det blågula och kombinerat med min franska stil, det syntes också i glädjen och kroppsspråket när jag förstod att jag är en av finalisterna.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Vad tycker du är det roliga med att vara vd?

Anna Borg, Vattenfall AB

- Att få jobba ihop med alla fantastiska medarbetare och kunder. Möjligheten att göra skillnad.

David von Laskowski, Greenfood

- Som VD har man inte bara ett stort ansvar för sitt företags välmående utan också ett stort ansvar i att stötta människor i att utvecklas till att bli den bästa versionen av sig själva. Att se och uppmuntra människor att våga tro på sig själva, att våga utmana och våga slåss för sina idéer ger mig och företaget otroligt mycket energi, särskilt i en tid där omvärlden har varit exceptionellt turbulent.

Håkan Lundstedt, Synsam AB

- Att få utveckla och bygga någonting genom att skapa förändring tillsammans med andra. Att lyckas få medarbetare att ta större plats, växa och få upp farten, och därigenom höja tempot i hela företaget och se att det ger resultat.

Isabelle Ducellier, BioGaia

- Det är att se mina kollegor ha roligt på jobbet och utvecklas. Speciellt när jag ibland pushar medarbetare klart utanför deras komfortzoner. Men jag har sett att med teamwork och support kan vi alla utmana oss själva till att leverera långt längre än vad vi innan trodde var möjligt. Jag vill att BioGaia är en lärande organisation, där vi delar med oss och växer tillsammans.

Vilka är utmaningarna i vd-rollen?

Anna Borg, Vattenfall AB

- Just nu att göra det komplexa tillräckligt enkelt samt att tänka och agera kortsiktigt och långsiktigt samtidigt.

David von Laskowski, Greenfood

- Emedan VD-rollen är mångfacetterad och utmaningarna ofta är många så har de sista årens globala- och geopolitiska kriser gjort omvärlden exceptionellt turbulent. Att i det läget navigera en snabbt växande koncern med ett 30-tal bolag runt om i Europa och USA ställer verkligen många ledarskapsegenskaper och karaktärsdrag på sin spets.

En vardag som präglas av osäkerhet och där mängden unknown unknowns har ökat lavinartat kräver ett ledarskap som bygger på tillit, ett gemensamt syfte samt en kombination av sunt förnuft, datainsikter och mod. Denna miljö och de komplexa utmaningarna som många företag har utsatts för de senaste åren har tvingat oss att skapa ännu bättre förutsättningar för delegerade beslut då tiden för kollektiva eller centraliserade beslut helt enkel är mer begränsad.

En utav utmaningarna i VD-rollen är med andra ord att genom kontinuerlig kommunikation och förankring av vision, mål och syfte i allt från town-hall-meetings till korridorspratet odla en kultur som hjälper hjälpa våra medarbetare att känna trygghet och våga vara handlingskraftiga i en tid då utrymmet mellan tanke och handling behöver vara kortare än på mycket länge. Helt enkelt att förlita sig än mer på en stor mängd människors omdöme och handlingskraft.

Håkan Lundstedt, Synsam AB

- Som vd har man ett ansvar som gör att alla är lite extra uppmärksamma på vad man säger och gör. Det måste man vara medveten om, samtidigt som man inte får blir för försiktig eller återhållsam.

Isabelle Ducellier, BioGaia

- Det är förstås många. I bolagets förändringsresa så måste jag som VD vara den positiva kraften, som är orädd och visar vägen framåt. Samtidigt blir bolaget som starkast om jag får alla med mig på transformationen, så jag får heller inte gå för snabbt fram. Kring ett bolag som BioGaia finns många intressenter som ska involveras. Än mer komplext blir det i den föränderliga och oförutsägbara omvärld vi nu upplever, som påverkar hela samhället, marknaden och BioGaias hot och möjligheter. I oförutsägbara tider gäller det att hålla lugnet, förenkla det som är komplext, vara lösningsorienterad och lyssna på sin egen inre kompass. Det är enklare sagt än gjort, många gånger är det som VD en fördel med ett starkt nätverk att bolla tankar och idéer med.

Vilka förebilder har du när det gäller goda ledare?

Anna Borg, Vattenfall AB

- Ledare som jag själv har haft som chefer eller mött på annat sätt. Ledarskap sker i praktiken i mötet mellan människor.

David von Laskowski, Greenfood

- Jag inspireras mer utav handlingar och händelser än enskilda personer, även om det finns många fantastiska individer att se upp till. En sak som sammanfattar de jag inspireras av är att de ser det kollektiva framför individen i sitt sätt att hantera utmaningar. Men jag blir även inspirerad av människor som lyckats bygga en plattform och använder den för att göra riktig skillnad. Vi pratar mycket internt om att vi ska vara change-makers, en global kraft för att främja hållbart och hälsosamt ätande för alla.

Håkan Lundstedt, Synsam AB

- Jag har aldrig haft en enskild ledarförebild utan plockar enskilda lärdomar och bitar från olika människor – både chefer, familj och vänner. Men ska jag nämna någon så har jag på avstånd länge beundrat Angela Merkel för hennes utpräglade fokus på substansen – på att lösa uppgifterna hon har stått inför – snarare än på sig själv som person.

Isabelle Ducellier, BioGaia

- Det finns så många fantastiska och starka förebilder, men låt mig nämna Simone Veil. Hon var fransk judinna vars föräldrar och bror dog i förintelsen. Hennes drivkrafter gav henne en betydelsefull karriär inom politiken, bland annat som hälsominister och Frankrikes första kvinnliga socialminister. Med den publika plattformen som bas drev hon bland annat abort- och adoptionsfrågor med engagemang och integritet i starkt motstånd från samhällsstrukturer. Simone blev till slut Europaparlamentets talman, en institution som är viktig för både hållbarhet och mänskliga rättigheter. Som kvinna i affärslivet försöker jag ofta hitta inspiration från starka individer verksamma även på andra arenor än i företagsamheten. Jag brinner starkt för att bolag ska känna samhällsengagemang.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet
  • Årets VD

Dela:

Eventet Årets VD 2019


Årets VD 2022

Utmärkelsen Årets VD arrangeras av Motivation.se för att uppmärksamma och premiera förebilder bland Sveriges vd:ar. 

Genom det goda exemplets makt vill vi vara med och påverka till ett värderingsdrivet ledarskap och en hållbar utveckling av svenskt näringsliv. 

Utmärkelsen Årets VD 2022 delas ut den 10 november på Fotografiska i Stockholm. Priset delas ut i fyra kategorier - små, medelstora och stora företag samt Årets Unga VD.

Se programmet för eventet här

Säkra din biljett till eventet Årets VD 2021

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill