Fyra handfasta tips för att må lite bättre
Må bättre genom att: Motionera, spela instrument eller studera språk, vara föreningsaktiv samt träffa en coach.
Hälsa | Motivera | ARTIKEL | JUNI 2016
Fyra handfasta tips för att må lite bättre
Självhjälpstips väller över oss varje dag, det ena käckare än det andra. Vi ska bygga upp vårt självförtroende, bli mer motiverade, utveckla vår förmåga att fokusera – och Gud vet allt. Dessa tips är inte nödvändigtvis fel – du hittar många av dem här på Motivation.se – men ibland kan det kännas som att man skulle behöva något mer handfast. Vilka konkreta handlingar och aktiviteter får människor att verkligen må bra? Det finns såklart många svar, men här har vi samlat fyra exempel på saker som nästan garanterat kommer att förbättra ditt liv – särskilt om du väljer att göra flera av sakerna på listan. Nästan alla människor mår bättre och blir mer klartänkta om de motioner, lär sig spela instrument eller tala främmande språk, blir föreningsaktiva samt skaffar sig en coach, mentor eller terapeut.
1. Motionera/idrotta
”Men hallå”, tänker du, ”det här är väl inget nytt? Alla vet väl att man ’måste’ träna?” Nej, du måste inte träna för att må bra. Däremot bör du aktivera dig fysiskt på något sätt. Det är det som är poängen här – motion är något som vi alla behöver, men det finns tusen olika sätt att göra det på, och att gå på gym är knappast det bästa alternativet sett ur alla aspekter.
Använd din fantasi för att tänka ut vilken typ av motion eller idrott som skulle passa dig bäst. Vad tycker du är roligt och utvecklande? Är det viktigt för dig att komma ut i friska luften, att få träffa människor när du motionerar/idrottar, eller att det finns ett visst tävlingsmoment?
Du kan köpa en stegräknare och förbinda dig att gå ett visst antal steg varje dag. Om du är riktigt ambitiös kan du sätta som slutmål att göra en rejäl fjällvandring, eller varför inte en pilgrimsvandring någonstans nere på kontinenten.
Du kan börja spela motionspingis i din lokala bordtennisförening, eller innebandy i ett korplag. Du kan köpa en mountainbike, en kanot eller – en skateboard?
Bara fantasin sätter gränserna. Människan är skapt för att vara fysiskt aktiv, men det behöver inte nödvändigtvis ske på ett gym.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?
Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:
- Från stress till kontroll
- Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
- Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik
Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.
Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!
2. Spela ett instrument och/eller lär dig ett nytt språk
Musik och språk är två av de mest ”mänskliga” företeelserna som finns (även om djur också har olika former av språk och kommunikation…). Att lära sig spela ett nytt instrument eller tala ett nytt språk är lika bra för hjärnan som motion är för musklerna.
En svensk studie har till exempel visat att specifika delar av hjärnan växer och utvecklas hos personer som studerar ett språk intensivt. Kontrollgruppen, bestående av personer som också studerade intensivt - men inte språk – uppvisade inte den typen av utveckling, skriver The Guardian. Andrar studier har också visat att människor som lär sig nya språk är bättre på multitasking och att deras minne förbättras. Dessutom blir man bättre på sitt modersmål när man studerar ett främmande språk. (Läs mer: Fördelarna med språkstudier.)
Att lära sig spela ett instrument medför också en lång rad fördelar. Det utvecklar din hjärna och förbättrar din koncentrationsförmåga, eftersom du hela tiden måste fokusera på nästa ton. Forskning har också visat att musicerande och andra kulturaktiviteter hjälper mot stress, vilket Motivation.se tidigare har skrivit om. Även att lyssna på musik är för övrigt stresslindrande.
Men framför allt är musik och språk två ändlösa källor till glädje och njutning i livet. Om du vill ge dig på både instrument och språkinlärning samtidigt så kommer dessa två dessutom att hjälpa varandra på traven.
3. Gå med i en förening
Föreningsmänniskor lever längre än andra. Enligt en studie som genomfördes bland finlandssvenskar i Österbotten, där föreningsengagemanget är väldigt stort, kan föreningsaktiva se fram emot ett längre liv – alldeles oavsett om engagemanget inkluderar fysiska aktiviteter eller inte. Faktum är att österbottningar faktiskt motionerar mindre och äter ohälsosammare än genomsnittet i Finland – men deras föreningsengagemang bidrar till att de ändå mår bra och lever länge än andra.
Fördelarna med att engagera sig i föreningar, organisationer, partier och religiösa samfund kan knappast överdrivas. Föreningsmänniskor har ett betydligt större socialt nätverk än andra människor – ett nätverk som dessutom består av personer med samma intressen. Det innebär att de kan undslippa den ensamhet som annars är så utbredd i dagens samhälle. Men föreningsengagemang är också bra för karriären, dels för att det sociala nätverket kan komma till nytta när man söker jobb, dels för att många arbetsgivare uppskattar personer som är engagerade även på sin fritid.
Fördelarna är alltså enorma, och med lite ansträngning kan vem som helst hitta en förening eller organisation som passar. Vilka intressen och hobbys har du? Vilka frågor brinner du för? Vilka aktiviteter tycker du är roliga, och vilka ämnen skulle du vilja lära dig mer om? Oavsett om du vill syssla med modelltåg, åka skidor eller rädda regnskogen så är sannolikheten stor att det finns ett flertal organisationer som passar dig. Volontärverksamhet och kvällskurser är ett annat alternativ. Poängen är att människor mår bra av att komma i kontakt med andra människor, även utanför familjen och jobbet. Och vad passar då bättre än att söka upp andra som delar dina intressen och/eller värderingar?
Observera att denna punkt med fördel kan kombineras med punkt 1 och 2 – det finns naturligtvis föreningar för både motionärer, hobbymusiker och språkintresserade. Och hundratals andra alternativ också, för den delen.
4. Skaffa en mentor, coach eller terapeut
De första tre punkterna på listan utgår ifrån att vi, för att må bra, måste ägna oss åt genuint mänskliga aktiviteter som har fått oss att må bra i alla tider – idrott och motion, musik och språk, hobbys och socialt nätverkande.
Men ibland mår man inte bra även om man har allt det där, och då kan det bero på att man har drömmar som man aldrig riktigt lyckas ta tag i. Lösningen då kan vara att skaffa sig stöd och press utifrån i form av en coach, mentor eller terapeut.
Om du aldrig tar tag i dina drömmar så beror det nog åtminstone delvis på att de inte har någon skarp deadline (förutom själva döden…). En mentor, coach eller terapeut kan hjälpa dig att formulera vad du konkret vill göra, samt sätta upp en tidsplan som sedan checkas av vid varje möte. Detta är ett utmärkt sätt att ”tvinga” sig själv att verkligen göra allt det där som man bara går och tänker på.
Var och en av de fyra punkterna har stöd i forskning som visar att dessa aktiviteter får oss att må bra i livet. Sedan finns det naturligtvis även andra saker som är viktiga. Men jag är övertygad om att om alla fick lära sig att man bör motionera, spela musik, läsa språk, vara föreningsaktiv samt ha en mentor – då skulle livskvaliteten nå betydligt högre höjder i det här landet. Testa själv så får du se!
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Hälsa
- Motivera