Leda sig själv bortom upptrampade stigar

Hur skapar du balansen mellan dina behov och andras förväntningar? Vet du själv vad du vill och vart du är på väg?

Hälsa | Ledarskap | Motivera | Karriär | ARTIKEL | OKT 2020

Det kan vara riktigt läskigt att gå sin egen väg och fortsätta tro på dig själv när ingen annan gör det.

Det kan vara riktigt läskigt att gå sin egen väg och fortsätta tro på dig själv när ingen annan gör det.

Att leda sig själv kan låta enkelt men, handen på hjärtat, brukar du vara bättre på att leda och hjälpa andra och prioritera dig själv sist eller ser du till att ta hand om dig själv också? 

Det är vanligt att använda liknelsen med flygplanssäkerheten - sätt på dig din egen syrgasmask först innan du hjälper någon annan. Där blir det på något sätt självklart, utan syre själv klarar du inte att hjälpa andra. Men hur fungerar det utanför flygplanet  där vi har full tillgång till syre?

Du är den viktigaste personen i ditt liv! Hur reagerar du när jag säger det? 

Väldigt ofta får jag starka motreaktioner där folk menar att barnen, föräldrarna och kanske även deras partner är den viktigaste personen i deras liv. De är så klart viktiga, men om du själv inte fungerar så fungerar inte det runt omkring dig heller. Om du kört på utan att ta hand om dig själv så att du är helt slut så orkar du inte ta hand om barnen på bästa sätt. 

Att prioritera dig själv är inte att vara egoistisk, snarare tvärtom, du ser till att du orkar vara med de andra viktiga personerna i ditt liv. 

Trampa dina egna stigar

Under hösten hade jag en semestervecka i vackra Fjällnäs. Det fick mig att reflektera över hur vi i vår familj alltid har sökt oss utanför lederna (Självklart går vi längs leder om det är dåligt väder eller om vi ska ta oss över besvärliga passager där leden är ett säkrare alternativ. Fjällsäkerhet är oerhört viktigt så om du är ovan att gå i fjällen så rekommenderar jag verkligen att hålla dig till lederna.) Att våga gå sin egen väg, att inte alltid följa alla andras fotspår, det kan vara extremt jobbigt, man kan få ta sig över betydligt besvärligare passager och det är inte en genväg alla gånger. Vi behöver hela tiden vara uppmärksamma på att vi går i rätt riktning och hitta referenspunkter som vägleder oss. Å andra sidan så får vi ibland se områden som inte så många människor ser.


Jag är oerhört tacksam att jag har ett bra lokalsinne och jag är rätt övertygad om att det är något man kan träna upp. Precis som med allting annat så blir man bra på det man övar på. Under min semester funderade jag verkligen över hur mycket det här med att gå utanför lederna har gett mig i mitt självledarskap. Friheten har alltid varit väldigt central för mig och det gäller både i mitt yrkesliv och i mitt privatliv. Frihet för mig är bland annat att inte gå i samma fotspår som alla andra. Jag har alltid gått min egen väg, i lilla Järvsö där jag växte upp var inte detta något positivt, är fortfarande inte märker jag när jag hälsar på hemma i byn. Jag har sällan brytt mig om trender, varken när det gäller mode eller vad man ”ska” göra och var man ”ska” bo. Detta gör mig väldigt omodern i långa perioder, men rätt som det är så är jag supertrendig, utan att veta om det. Längdåkning, cykling, långfärdsskridskor, löpning i skog och fjäll, fjällvandring, allt det har jag gjort sedan barnsben. I skolan var jag en tönt för att jag var längdåkare. Idag kraschar servrarna när anmälningarna till Vasaloppet och andra skidlopp öppnar. När jag jobbade på Storulvåns Fjällstation var det många av mina vänner som inte förstod varför jag ville vara mitt ute på ett fjäll, den här sommaren har många upptäckt hur vacker vår svenska fjällvärld är. 

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Stannar du upp emellanåt och funderar över vad som är viktigt för dig? Jag brukar göra en ”livsrevision” med jämna mellanrum där jag ifrågasätter mig själv, vad jag vill och om jag är på rätt väg för det som är viktigt för mig. Det ger mig en möjlighet att reflektera över mitt liv, både privat och yrkesmässigt, om jag gör saker som jag gillar eller om jag följer med på någon annans väg. Ibland är det helt rätt att följa någon annans väg, då är allt som det ska. Så länge du känner att den vägen är rätt för dig också, och inte bara för att behaga någon annans vilja.

Vi människor är flockdjur och vikten av samhörighet är väldigt stor, jag vill också tillhöra olika grupper med människor som har liknande värderingar och intressen som mig. Men frågan är: Gör du saker och ting för att behaga andra eller dig själv? 

Det kan vara riktigt läskigt att gå sin egen väg, att våga sticka ut från normen och fortsätta tro på dig själv när ingen annan gör det. Men känner du att du är på rätt väg i din värderade riktning så är det värt att fortsätta. 

"En del av balansen är att ha toppar och dalar för att få en dynamik. En obalans är om det är bara toppar eller bara dalar."

– Cattis Olsson

Balanserad framgång och human hållbarhet genom självledarskap


Hur hänger självledarskap ihop med human hållbarhet som är mitt expertområde? Ett gott självledarskap banar väg för din egen humana hållbarhet, för att du ska kunna skapa en balans i vardagen mellan arbete och privatliv, för att du ska kunna nå de framgångar du vill uppnå och skapa en god hälsa över tid. 

När jag pratar om att ha en balans i vardagen så får jag ibland mothugg av vissa människor som säger att det är omöjligt att ha balans i livet. Vi kanske tolkar ordet balans olika och därför lägger olika värderingar i vad det betyder. Livet går upp och ner som en berg- och dalbana hela tiden. Ja, förvisso är det så, men jag menar att man kan skapa en balans där man lär sig att hantera toppar och dalar och inte att agera på allt som händer i livet. Att ha ett liv där allting går spikrakt framåt där det inte finns några som helst upp- och nedgångar vore tämligen tråkigt och intetsägande. En del av balansen är också att ha dessa toppar och dalar för att få en dynamik. En obalans är om det är bara toppar eller bara dalar.

När jag pratar om framgångar så är det inte miljonerna på banken eller löjrom och champagne varje dag som jag menar. För ärligt talat, om du har miljonerna på banken och kan äta löjrom och dricka champagne varje dag, men ändå inte mår bra i själ och kropp så skulle inte jag kalla det en äkta framgång i alla fall. Då är det bara en yta att visa upp och då är alltså den framgången främst för att behaga andra, inte dig själv till fullo. Absolut, jag älskar löjrom och champagne, men även det blir tråkigt om man får äta det varje dag. 

Framgång betyder så klart olika för olika människor och för en del är det viktigt med de materiella tingen och för andra betyder framgången frihet, att kunna göra det man älskar, att kunna leva ett liv som ger tillfredsställelse på många olika plan, inte bara det ekonomiska. För vad betyder egentligen materiella ting om du inte känner glädje, livslust, kärlek och motivation? Vi har sett det mer än en gång, människor vi kallar framgångsrika, som drabbas av psykisk ohälsa för att livet blir tomt och innehållslöst. Det är inte pengarna och de stora beundrarskarorna som gör livet meningsfullt, det är de äkta vännerna, de som står vid din sida oavsett om du är utblottad eller mångmiljardär, de som älskar dig som person oavsett om du jobbar som lokalvårdare eller VD. 

Tänk på Tim Bergling (Avicii), han hade allt som räknas som framgångsrikt enligt många. En världskändis som alla ville arbeta med, han var ett musikaliskt geni som skapade nydanande musik. Men Tim själv mådde inte bra av publiciteten. Han trivdes inte på scenen. Han ville helst sitta och skapa musiken. I dokumentären om Tim (Avicii: True Stories) var det en sekvens som berörde mig mycket, de satt i turnébussen någonstans i USA och Tim berättade med sprudlande glädje hur han läst en bok av Carl Jung och insett att han var introvert extrovert, han var mestadels introvert men hade även en extrovert sida. Han var så glad att äntligen ha hittat ett sammanhang som han kände igen sig i. Hans ”vänner” i turnébussen var knappt intresserade av vad han berättade. Det var så oerhört sorgligt att se hur de totalt ignorerade hans glädje och vilja att försöka förstå sig själv, och troligtvis också försöka må bättre på ett själsligt plan. Hans självmord är så tragiskt och visar tydligt hur människor med fokus på materiella ting och pengar kan gå hur långt som helst för den rikedomen. Frågan är hur de människorna mår idag? Är det fortfarande pengarna som styr eller har de lyckats få en tankeställare och därmed förändrat sitt självledarskap?

För att bli framgångsrik över tid behöver du få med helheten. Den som skapar glädje och livsrikedom. Det är självledarskap på riktigt. Där du vågar vara din egen ledare, som vågar säga ifrån till dig själv när du inte är på rätt väg i din värderade riktning.

Vilken väg är rätt för dig?


Fundera över din värderade riktning. Vad är värdefullt för dig i livet? 

Hur kan du skapa en balans i vardagen mellan arbete och privatliv som blir hållbar över tid? 

Vad betyder framgång för dig? Ligger din framgång i din värderade riktning? 

Boka ett utvecklingssamtal med dig själv eller ta hjälp av en coach för att få mer klarhet i vad som är viktigt och värdefullt för dig. 

Cattis Olsson

Cattis Olsson

Vår expert inom human hållbarhet

  • Följ skribent

Cattis Olsson hjälper medvetna företag och entreprenörer med strategier och mindset för att skapa hållbar, lönsam och glädjefylld framgång över tid genom sitt företag Capuma. Det ger en human hållbarhet som ökar produktivitet & lönsamhet för företaget, samt lojalitet, stolthet & glädje för individen. 

Tidigare har Cattis jobbat inom elitidrotten med mental träning och massage, både på individ- och teamnivå, en kunskap som är oerhört värdefull när det gäller att hjälpa företag med framgångsstrategier.  

Hennes erfarenhet av att ta sig upp och framåt efter fyra ryggskador, med hjälp av mental och fysisk träning och stängda öron mot alla professioner som sagt ”Det där kommer du aldrig mer kunna göra!”, har hjälpt henne att skapa en mental resiliens och ovärderlig erfarenhet som kan appliceras på många områden i vardagen. 

Hon är även en del av konsultnätverket Oxy Group. 

Foto: Lumeah Personal Brand Photography

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Ledarskap
  • Motivera
  • Karriär

Cattis Olsson

Cattis Olsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Ledarskap
  • Motivera
  • Karriär

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill