Hur står det till med din FQ och XQ?

Åsa Åhlander, vd på TMC, om exekveringsintelligens.

Ledarskap | ARTIKEL | SEP 2020

"De flesta organisationer har gott om IQ", säger Åsa Åhlander på TMC.

"De flesta organisationer har gott om IQ", säger Åsa Åhlander på TMC.

”Men kan vi aldrig bara få jobba på eller?”

Jag vet inte hur många gånger jag som ledare har hört den frågan och jag vet inte hur många gånger jag själv både tänkt tanken och sagt det själv. Kan heller inte räkna hur många gånger jag sagt, och hållit emot fast känslan i kroppen sagt motsatsen, ”Ja men verkligen, bara vi är igenom detta så ska vi kunna återhämta oss. Sen ska vi fira det vi åstadkommit tillsammans” För det är ju viktigt att fira framgångar, det har jag ju fått berättat för mig, att det är viktigt alltså. Jag har ju försökt vara en god ledare också som bejakat ångesten och stressen hos kollegorna och sen låter alla pusta ut, eller?

Förändringstakten ställer sådana krav på oss i den tid vi lever i, det är bara att hänga med. Finns inga alternativ. Häng med eller kliv av. Punkt.

Eller? ELLER?

Som chef har jag fått förmånen att ”upskilla” mig inom flera områden. Jag har läst och läst, och lärt mig om de bästa exemplen på change management och i vilken ordning förändring ska ske. Jag har ju fått ett facit beroende på författare och jag har med fast hand drivit det jag varit övertygad om. Provat och accepterat att alla inte ville med.

 Sen att motivationen efter ett tag sjönk hos de som valde att vara kvar och att jag kände att det skavde trots fantastiska resultaträkningar, det är en annan sak…

Nej - det borde finnas något mer, något mer kontinuerligt, något mer kollektivt, något mer pågående, något mer som gör oss trygga i att ständigt leva i förändring.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Rethink and reprogram – för ekveringsintelligens

De flesta organisationer har gott om IQ. Aldrig tidigare i historien har så mycket talang, kreativitet och intellekt funnits inom oss som utgör arbetskraften idag. Bolagens uppgift är att rekrytera, växa och behålla massor av IQ. De senaste åren har Daniel Goleman populariserat EQ hos anställda som ett viktigt drag och nästa steg för organisationer att nå framgång. En organisation med ett högt EQ styrs av en vision som är känslomässigt magnetisk och hjälper människor att göra sitt bästa ytterligare.

Så ingen brist på smartness eller vision alltså, men hur kommer det sig att ångest, utbrändhet ökar ändå? Och hur kommer det sig att om vi nu i bolagen har så mycket intelligenta människor som också förstår sig på hur de relaterar till sina känslor ändå misslyckas med visionen de satt upp för sig själva?  

Harvey McKay skriver i sin forskning om vikten av utförande. Exekveringsintelligens eller XQ - att etablera exekvering som en intern kompetens i organisationen. McKay beskrev det som "förmågan att omvandla smarta och planer till handling." Idéer är fantastiska, liksom planer, men att konvertera en idé och plan till framgångsrika resultat är det som verkligen räknas. Som Nikes slogan ”Just do it”. 

XQ öppnar upp allvarliga frågor: Kan en organisation genomföra sina mål när de är oklara för medarbetarna, när medarbetarna är omotiverade till dem, obehöriga att uppnå dem och inte ansvarar för dem? Har du smarta människor? Har du en vision? Bra för dig. Vad sägs om din XQ?

FQ -  förväntan, fokus, självledarskap och ansvar

Utöver IQ, EQ, adderar vi i min organisation SQ och FQ. Jag tror det är avgörande att gå djupare ned i personliga motiv, preferenser och motiv som man inte är väl medveten om för att få ett större flow. Värden ligger ofta bakom ens attityder och beteende. De är grunden för viktiga beslut och mål som man sätter för sig själv och därmed i hög grad bestämmer kärnan i ens personlighet. 

FQ handlar om utvecklingen av förmågan att hantera det interna systemet (work life balance och hälsa) och det externa systemet (prioritering och förmågan att kontrollera gränser). Inom det här området jobbar vi med förväntan, fokus, självledarskap och att ta ansvar.

Med förväntan menar vi i vilken utsträckning personen i fråga vet hur hen improviserar under tryck och i förändrade situationer. Förmågan att kontrollera eller medvetet släppa trycket och anpassa sig. 

Med fokus menar vi i vilken utsträckning personen i fråga arbetar på ett fokuserat och koncentrerat sätt för att kunna uppnå sitt mål och därmed inte distraheras av problem som kan uppstå i miljön.

I självledarskapet jobbar vi med i vilken utsträckning personen i fråga kan visa och vidta åtgärder för att uppnå ett mål och därmed medvetet prioritera och visa uthållighet, även under press eller svåra omständigheter.

Sist, men inte minst, jobbar vi med att ta ansvar och i vilken utsträckning personen i fråga drivs av en stark inre motivation. I vilken grad har medarbetaren övertygelsen om att hen kan påverka den egna framgången och därigenom vara engagerad i att uppnå och förbättra de egna målen själv?

Att titta på FQ hjälper oss varje dag, det hjälper våra kunder och vi blir effektivare. Gör saker snabbare och bättre, men framförallt - det hjälper sakta men säkert varje person hos oss att komma närmare sig själv, våga vara den person som de faktiskt är. Den lär oss att förstå oss själva fullt ut och att hantera oss själva.

Så det där med att ”kan vi inte bara få jobba på eller”?

Jaja, jag kommer säkerligen säga den meningen igen, jag är ju bara en människa, men jag har en helt annan medvetenhet nu om vad som händer när jag säger den. Jag stannar förhoppningsvis upp och väljer att formulera mig så här istället:

”Tänk vad vi har lärt oss nu – det ska bli kul om en månad att se vart vi har kommit med det vi inte visste förut.”

Gästskribent

  • Följ skribent

Motivation.se har som främsta ambition att publicera intressant innehåll för våra läsare. Då och då ger vi utrymme åt områdesexperter, partners och andra skribenter med särskild kompetens som får möjlighet att dela med sig av sin kunskap inom sina områden

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Gästskribent

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Om skribenten

Åsa Åhlander


Åsa Åhlander driver globala techbolaget TMC’s svenska del. Bolaget verkar idag i över 30 länder och grundades år 2000 i Nederländerna av entreprenören Thijs Manders. Hon gjort en gedigen karriär inom bemanning och teknik, både från att ha etablerat Adeccos bolag Modis i Sverige och med 11 år på Manpower. 


Sedan februari 2018 har Åsa Åhlander arbetat med att etablera och expandera TMC i Sverige. Redan första året gick bolaget från 0 till 20 anställda, året därpå var teamstyrkan mer än det dubbla och omsättningen hade ökat till nästan 30 miljoner kronor. Enligt Åsa handlar framgångsreceptet om två saker, det egna begreppet XQ, där man arbetar med alla anställdas exekverings-intelligens, och arbetssättet employerneurship. 

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill