Lyckojakten får oss att må dåligt

Psykologen och författaren Siri Helle om stress, framgångshets – och vägen till välmående.

Motivera | ARTIKEL | MARS 2018

Lyckojakten och framgångshetsen kan få allvarliga konsekvenser för individen, menar Siri Helle.

Lyckojakten och framgångshetsen kan få allvarliga konsekvenser för individen, menar Siri Helle.

Vi lever i en tid då förväntningarna på individen – och individens förväntningar på sig själv – är större än någonsin. I ett individualistiskt och meritokratiskt samhälle kan vem som helst bli lycklig, och om du misslyckas anses det vara ditt eget fel. Föga förvånande leder detta till att stressen och den psykiska ohälsan skjuter i höjden. 
Psykologen, författaren och föreläsaren Siri Helle intresserar sig mycket för vad jakten på lycka och framgång gör med oss, och vad ett meningsfullt liv egentligen innebär. Det är frågor som hon utforskar i sin första roman, ”Bränn alla broar”, som nyligen släpptes. 

Siri Helle blev färdigutbildad psykolog för bara en månad sedan, men har jobbat parallellt med studierna i ett och ett halvt år. Under denna korta tid har hon hunnit utmärka sig som både föreläsare, författare och flitigt anlitad expert i olika medier. Det är en intressant paradox, för samtidigt som hon själv blivit framgångsrik har hon lagt stor fokus på att problematisera just jakten på lycka, framgång och social status i det moderna samhället. I januari släpptes hennes första roman, ”Bränn alla broar”, som handlar om den stress och psykiska ohälsa som uppstår i ett samhälle där prestation ses som den enda vägen till lycka. 


– Vi lever i ett mer individualistiskt samhälle idag. Tidigare föddes man in i en samhällsklass och ett yrke, men idag ansvarar man själv för sitt eget liv och sin lycka. Individen har en större frihet, men det finns en stark förväntan om att man ska använda den friheten till att sträva efter framgång. Tidigare fanns det andra värdeord, till exempel att man skulle vara en god troende och medborgare. Dessa har vi delvis tappat bort idag, säger Siri Helle.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Orimliga förväntningar

Lyckojakten och framgångshetsen kan få allvarliga konsekvenser för individen, menar hon. Det är ingen slump att stress och psykisk ohälsa är ett stort och växande problem i dagens samhälle. Att vilja bli framgångsrik och lycklig är förstås inte fel i sig – men risken är att vi bedömer vårt eget och varandras människovärde utifrån prestationer.

– Att vilja utvecklas som människa är såklart bra, men när det går för långt och blir hetsigt och stressigt så mår vi dåligt. Det finns alltid en risk att vi känner oss otillräckliga, eftersom vi i dagens samhälle hela tiden kan jämföra oss med alla andra människor. Förr jämförde du dig kanske med de som var närmast dig – familj, grannar, människor på samma ort och i samma yrke och klass. Men idag kan vi verkligen jämföra oss själva med alla andra, inte minst genom sociala medier, tv och tidningar, säger Siri Helle.

Paradoxen är att samhällets förändring i individualistisk och meritokratisk riktning, som ofta betraktas som mycket positiv, samtidigt leder till att individen tvingas hantera orimligt höga förväntningar från både sig själv och omgivningen. När valfriheten och individens möjligheter i teorin är oändliga, blir också kraven och förväntningarna överväldigande.

– Vi lever i en kultur där det sägs att alla kan lyckas, och då är det ditt eget fel om du inte blir framgångsrik. Det skapar en oerhörd press, säger Siri Helle.

Ett livsområde i taget

Hon understryker att det inte är något fel med att vilja bli framgångsrik – tvärtom är det bra att som individ vilja åstadkomma saker och tänja sina gränser. Men för att jakten på lycka och framgång inte ska bli ohälsosam, krävs det att vi omdefinierar vissa av dessa begrepp och hittar en medelväg mellan individualistisk framgång och andra värden i livet.


– Vi måste hitta sätt att utvecklas som människor men samtidigt undvika att hela tiden jämföra oss med andra. Problemet är att vi jämför oss inom så många olika områden och med så många olika människor samtidigt. Det är viktigt att komma ihåg att vi alla har olika styrkor och svagheter. Om man tror att man både måste ha en framgångsrik karriär och samtidigt vara en idealisk förälder, ha den snyggaste kroppen och så vidare, då är det inte konstigt att man känner sig otillräcklig.

Hur har då Siri Helle själv gjort för att nå yrkesmässig och kreativ framgång utan att kvävas av stress och prestationsångest? Hon har insett att hon inte kan bli bäst på allt, och därför måste prioritera. 

– Jag har valt att fokusera på ett livsområde i taget. Jag har till exempel inte försökt att träna mig till den perfekta kroppen. På ett större plan tror jag att vi ständigt bombarderas med information om alla möjligheter vi har i livet, och då måste vi lära oss att prioritera och välja bort det som inte är genomförbart, säger hon, och tillägger att hon också har haft stor personlig nytta av sina kunskaper som psykolog:

– Jag har framför allt varit väl medveten om vikten av att skilja mellan arbete och fritid. Återhämtning är väldigt viktigt för att undvika stress och psykisk ohälsa. Utanför arbetstid kollar jag inte mejlen, och på helgen ägnar jag mig åt andra saker än arbete.

Lycka i vardagen

Siri Helle tror också att vi behöver lära oss att värdera andra saker än individuell framgång och prestation. Vi skulle till exempel må bra av att lära oss vara nöjda, uppskatta det vi har och upptäcka den lycka som redan finns i våra liv om vi väljer att se den.

– Den mänskliga hjärnan söker hela tiden efter ny information och nya kickar, så vi vänjer oss väldigt snabbt vid det vi redan har, och börjar ta det för givet. Ett bra råd är därför att bygga upp en livsstil som öppnar upp för små kickar och ögonblick av lycka i vardagen. Det kan handla om att umgås mycket med kompisar, ägna sig åt någon hobby, gå promenader och så vidare – hitta små belöningar i vardagen. Och våga tillåta dig själv att gå hem och äta middag med familjen istället för att jobba över, säger Siri Helle.

En annan värdering som vi behöver återupptäcka är altruism, menar hon. Forskning har visat att det finns en stark koppling mellan altruism och lycka.

– Det är så fint att dessa verkligen går hand i hand. Det har gjorts ett experiment där deltagarna fick 200 kronor i handen att spendera antingen på sig själva eller på någon annan, och studien visade tydligt att de sistnämnda kände större lycka. Visst, vi ska inte alltid ställa upp för alla, det är inte sunt. Men att till exempel skänka pengar eller hjälpa en kollega ökar graden av lycka i livet.

Därför har Siri Helle själv valt att skänka alla royalties för boken ”Bränn alla broar” till välgörenhet. Boken, som har fått mycket fina recensioner, handlar just om lyckojakten och framgångshetsen i dagens samhälle. 

– Jag ville skriva en bok om just stressen och känslan av att vara otillräcklig. Men jag ville inte skriva en ”svår” roman, utan jag valde att skriva en underhållande feelgood-bok som samtidigt väcker tankar och ger perspektiv på livet, säger Siri Helle.

Tre tips – så övervinner du framgångshetsen

Här är Siri Helles tre bästa tips för att stå emot lyckojakten och framgångshetsen i dagens samhälle:

1. För att undvika den ständiga jämförelsen med andra människor; gå igenom din mediekonsumtion. Sluta följ personer i sociala medier som får dig att känna stress eller prestationsångest. Samma sak med tidningar som får dig att må dåligt – skippa dem!

2. Försök att fokusera mer på små, positiva upplevelser av lycka och välmående i vardagen. Sätt hjärtan i din kalender och notera vad som fått dig på gott humör under dagen – exempelvis att fika med en kompis, gå en promenad eller göra en viss uppgift på jobbet. Försök att planera in mer av dessa saker.

3. Läs på om psykologi, personlig utveckling och välmående. Avsätt tid till eftertanke och reflektion kring dessa frågor. Läs gärna min bok – och andra böcker som ger kunskap och insikt i dessa frågor.


Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill