Sanningens CV?
Rekryteringschefer avslöjar de vanligaste - och galnaste - påhitten i kandidaternas CV:n.
HR | Rekrytera | Karriär | ARTIKEL | SEP 2014
Två fingrar i kors
Tänjer du på sanningen när du söker jobb? Det är du i så fall inte ensam om. En ny undersökning från karriärsajten Careerbuilder visar att 6 av 10 rekryteringschefer någon gång har upptäckt en lögn i en kandidats CV. Det handlar om allt ifrån försiktiga överdrifter till absurda lögner om OS-medaljer och hjältedåd. Och förresten, varför inte smyga in pappas karriär på meritlistan?
Med tanke på den hårda konkurrens som idag råder på arbetsmarknaden är det kanske inte så konstigt att det ibland smyger sig in små halvsanningar i kandidaternas CV:n.
En ny undersökning från karriärsajten Careerbuilder bekräftar att fenomenet är allmänt förekommande. Nästan 60 procent av rekryteringscheferna som deltog i enkäten uppger att de någon gång har hittat en lögn i en kandidats CV. En tredjedel av dessa menar också att lögnerna har blivit fler i samband med den ekonomiska krisen, skriver tidningen Forbes.
Överdrifter
Det vanligaste är grova överdrifter snarare än rena påhitt. Det är vanligt att kandidater överdriver genom att räkna upp kunskaper och förmågor som de i själva verket saknar (57 procent), eller överdriver vidden av tidigare ansvarsområden (55 procent).
I något mindre utsträckning förekommer också lögner om anställningsdatum (42 procent), jobbtitel (34 procent), akademisk utbildning (33 procent), företag man jobbat för (26 procent) samt utmärkelser (18 procent).
Fenomenet förekommer överallt på arbetsmarknaden, men är vanligare i vissa branscher än i andra. Careerbuilders undersökning visar att lögnerna är vanligast inom finansiella tjänster (73 procent), turism (71 procent), informationsteknologi och hälsovård (63 procent) samt återförsäljning (59 procent).
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?
Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:
- Från stress till kontroll
- Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
- Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik
Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.
Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!
Majoriteten av rekryteringscheferna (51 procent) säger att en ansökan som innehåller lögner genast åker i papperskorgen. Mer överraskande är kanske att 40 procent fortfarande kan överväga att anställa kandidaten, beroende på vad denne har ljugit om.
Dumhet, fräckhet och mytomani
Vissa lögner är nämligen en smula grövre än andra, vilket rekryteringschefernas egna berättelser visar med all önskvärd tydlighet.
I en del fall tycks det handla om sådant som tangerar komik, som när kandidaten smyger in ett OS-guld i CV:t - eller påstår sig ha suttit barnvakt åt Madonna och Brad Pitt.
Annat är bara ogenomtänkt, som när en 32-årig jobbsökande hävdade att hon hade 25 års erfarenhet. Åter andra är otroligt fräcka; en av rekryterarna drar sig till minnes en kandidat som hade samma för- och efternamn som sin pappa, och därför helt sonika lade in faderns meriter i sitt eget CV.
En kandidat gjorde anspråk på att ha varit assistent åt premiärministern i ett annat land - som i själva verket inte har någon premiärminister.
Lögner leder sällan till jobb, men är ett utmärkt sätt att trassla till det för sig. Kom ihåg Mark Twains ord: "If you tell the truth, you don't have to remember anything."
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- HR
- Rekrytera
- Karriär
Följ skribent:
- Följ skribent
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- HR
- Rekrytera
- Karriär
Dela: