Ska jag tacka ja till jobberbjudandet?
Var tredje som bytt jobb ångrar sig - så undviker du förhastade beslut.
HR | Karriär | ARTIKEL | NOV 2014
Jobberbjudanden är alltid trevligt och bra för självförtroendet. Men innan du tackar ja - försäkra dig om att du gör det av rätt orsaker.
En knapp tredjedel av alla som har bytt jobb ångrar sitt val, enligt en ny undersökning från Careerbuilder. De vanligaste orsakerna är att man är missnöjd med arbetsuppgifterna på nya jobbet och att man inte kommer överens med chefen.
Det gäller alltså att tänka sig för innan man tackar ja till ett jobberbjudande. Här kommer några tips på vägen - är jobbet verkligen någonting för dig?
Har du tagit ett felsteg i karriären? Du är inte ensam. En ny undersökning från Careerbuilder visar att en knapp tredjedel av alla som bytt jobb ångrar sig i efterhand, skriver tidningen Kollega.
Den vanligaste orsaken till att man ångrar jobbytet är att arbetsuppgifterna på nya jobbet inte matchar förväntningarna. 56 procent av de ångerfulla jobbytarna uppger att deras arbetsuppgifter inte motsvarar vad som utlovades i annonsen eller arbetsbeskrivningen.
Det näst vanligaste skälet till att anställda ångrar sitt jobbyte är att de inte kommer överens med sin nya chef. Den tredje vanligaste orsaken är att man inte trivs med företagskulturen på den nya arbetsplatsen.
Stort beslut
Kanske är det så att erbjudandet om ett nytt jobb smickrar oss till den grad att vi inte riktigt tänker efter. Det kan också vara så att när man har klarat sig igenom en hel ansökningsprocess så tycker man att man "borde" tacka ja, efter all tid man har lagt ned på att skriva ansökningsbrev och gå på intervjuer.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?
Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:
- Från stress till kontroll
- Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
- Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik
Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.
Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!
Men att byta jobb är ett stort beslut, och även om du har bestämt dig för att ta steget är det inte alltid så klokt att ta första bästa möjlighet som kommer upp.
Här behövs vishet. När du utvärderar din eventuella nya arbetsplats kan du utgå ifrån tre faktorer; grundvillkoren (lön, arbetstider, jobbtitel m.m.), chefen och medarbetarna samt dina egna mål och värderingar.
Lön, arbetstider - och pendling
Till att börja med bör du ta reda på om grundvillkoren motsvarar dina krav. Det handlar förstås om lön och förmåner, men glöm inte att det finns andra saker som kan påverka din jobbtrivsel minst lika mycket. Vilka arbetstider kommer du att få på det nya jobbet? Hur flexibelt är arbetsschemat och vilka möjligheter finns att jobba hemifrån? Riskerar du att ständigt hamna i sena
eftermiddagsmöten så att du inte hinner hämta på dagis?
En annan fråga som kan vara oväntat viktig är pendlingsavståndet till jobbet. Det finns studier som visar att lång pendlingstid kan ha en stor negativ påverkan på en människas lycka och välmående. Fundera på hur sådana faktorer påverkar dig och din familj.
Men framför allt är det viktigt att du är på det klara med vad den nya tjänsten innebär rent arbetsmässigt. Innan du tackar ja till jobbet bör du ha kommit överens med arbetsgivaren om vilken jobbtitel du ska ha. Ställ frågor om arbetsbeskrivningen och se till att du får en tydlig bild av hur en vanlig arbetsdag kommer att se ut - kanske genom att prata med dina (eventuellt) blivande arbetskollegor.
Ta också reda på vilka mål du förväntas uppnå och hur din arbetsinsats kommer att mätas och utvärderas.
Chefen och medarbetarna
När du försäkrat dig om att lön, arbetstider och arbetsbeskrivning motsvarar dina förväntningar är det dags att ta en närmare titt på företaget, medarbetarna och den person som ska bli din närmaste chef. Dåliga relationer till chefen och/eller kollegorna är, som Careerbuilders undersökning visar, två vanliga skäl till att folk ångrar sitt jobbyte.
Se till att få ett ordentligt möte med den som kan bli din närmaste chef. Känns personen inspirerande, kommer du att utvecklas med en sådan chef - eller tycker du att han/hon är för stressad, ointresserad, inåtvänd, auktoritär?
Om du känner på dig att du och chefen inte kommer att fungera särskilt bra ihop så bör du tänka dig för en extra gång. En dålig relation till chefen riskerar att överskugga de positiva aspekterna av jobbet. Omvänt kan kanske en riktigt bra chef vara skäl nog att tacka ja till tjänsten även om lönen är halvdålig och pendlingstiden lång.
Se också till att få träffa så många som möjligt av dina blivande kollegor. Vad säger magkänslan - kommer du att trivas i dessa människors sällskap, åtta timmar om dagen under åtminstone ett par års tid?
Förhoppningsvis upptäcker du att de är betydligt roligare än surpupporna på ditt gamla jobb. I så fall väger det tungt - den sociala trivseln på jobbet är minst lika viktig som lönen och arbetsbeskrivningen.
Tacka ja - av rätt orsaker
Slutligen bör du fråga dig hur pass förenlig den nya tjänsten (och det nya företaget/organisationen) är med dina värderingar och mål.
Börja med att titta på företagets värdegrund och målet med dess verksamhet. Hur väl matchar det dina värderingar? Fråga dig själv om du kommer att brinna för företagets mål - eller om du egentligen bara känner dig lockad av lönen eller smickrad för att de vill anställa just dig.
Fundera på vad som är bäst för dina karriärmål på längre sikt. Om det nya jobberbjudandet egentligen inte är förenligt med dina långsiktiga planer, är det kanske bättre att stanna kvar på ditt gamla jobb något år till och samtidigt leta aktivt efter möjligheter att verkligen ta ett kliv framåt.
Jobberbjudanden är alltid trevligt och bra för självförtroendet. Men innan du tackar ja - försäkra dig om att du gör det av rätt orsaker.
Frågeställningar - bör du tacka ja till jobberbjudandet?
1) Är jobbet förenligt med ditt privatliv? (avseende lön, arbetstider, pendling, möjligheter att jobba hemifrån etc.)
2) Är chefen en person som kommer hjälpa dig att utvecklas?
3) Hur är kollegorna och arbetsplatsen? Kommer du att trivas bättre än på din gamla arbetsplats?
4) Har du och företaget samma värderingar? Kommer du att brinna för verksamhetens mål?
5) Är det nya jobbet ett steg framåt i karriären - eller är det bara ett desperat försök att slippa ditt gamla jobb?
6) Tar du det här jobbet av rätt orsaker? Vad säger magkänslan?
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- HR
- Karriär