Spaning: Nu blir vi hybrida. Eller?

Vad händer med distansarbetet efter pandemin. Jobbar vi hemma, eller börjar vi åka tillbaka till kontoret igen? Eller blandar vi och blir hybrida?

Ledarskap | ARTIKEL | JAN 2021

Verkligheten efter pandemin blir komplex, var tar vi vägen?

Verkligheten efter pandemin blir komplex, var tar vi vägen?

Den fysiska arbetsplatsen efter pandemin kanske har spelat ut sin roll, kanske blir vi hybrida. Kjell Lindström tar en titt i kristallkulan, ser olika vägval för arbetsgivaren i hur arbetet leds och olika val för medarbetaren i var hen fysiskt placerar sig beroende på omständigheterna. Och så svarar han på frågan om vi blir hybrida efter pandemin.

För att få lite ordning på kristallkulan, får vi  fundera på vilka alternativ som finns kring distansarbete efter pandemin. 

Arbetsgivarens olika strategier för governance

Enligt organisationsläran är osäkerhet något alla organisationer vill hantera. Och eftersom osäkerheten ökar när folk sitter hemma och jobbar, kommer organisationer att ställas inför ett vägval när det gäller strategier:

Arbetsgivarstrategi 1: Tillit
Man utgår från att distansmedarbetarna är strukturerade, förstår sin roll och tar ansvar. Empowerment i olika former blir lösningen.

Arbetsgivarstrategi 2: Struktur
Man tänker sig att struktur är lösningen. Därför skapas det mängder av checklistor, flödesscheman och planer för att styra upp det hela.

Arbetsgivarstrategi 3: Kontroll
Man utgår från att medarbetarna är rätt slöa och att det är säkrast att hålla noggrann koll på dem. Lösningen här blir sofistikerade övervakningssystem, där varje aktivitet (och brist på…) registreras av olika fiffiga IT-system som står till buds. Samt att man gärna ser att alla är på jobbet vissa dagar i veckan, så att man minskar möjligheten att det hela fullständigt spårar ur.

Självklart kan man tänka sig blandningar av dessa strategier. Frågan är då hur medarbetarnas ställer sig till var de jobbar?

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Medarbetarnas olika val av arbetsmiljö

Om nu medarbetarna får välja vart de vill jobba, så finns det fyra olika utgångspunkter enligt mig. 

Bra hemmamiljö - dålig kontorsmiljö
Valet är lätt. Man stannar helst hemma, därför att arbetsplatsen är ocharmig, rörig och ett allmänt dåligt ställe att vara på. Eller att det är långt att åka.

Dålig hemmiljö - bra kontorsmiljö
Man åker helst till det trevliga jobbet, och slipper sitta i ungarnas rum och jobba. Och det är ju ändå rätt nära.

Både hem- och kontorsmiljö är bra
Det spelar liksom ingen roll vart man jobbar. Båda har sina fördelar.

Både hem och kontorsmiljö är dåliga
Rörigt hemma och en dålig arbetsplats. Loserläge. Byt jobb.

Blir vi hybrida efter pandemin?

Kontentan av detta är förstås att verkligheten efter pandemin blir komplex. Vi kommer att se mängder av olika kombinationer av hur organisationer och deras medarbetare ställer sig. Så svaret på frågan ”blir vi hybrida” är ett rungande ja.

Och en direkt konsekvens av detta är att många befintliga managementteorier kommer att rasa som korthus, och vi kommer att översvämmas av komplexitetsteorier, governanceprinciper och annat spännande. Men det är en annan krönika.

I övrigt är lugnt på Uppsalaslätten.

Kjell Lindstrom

Kjell Lindström

Trendkrönikör

  • Följ skribent

Kjell Lindström är trendspanare, föreläsare och författare. Sedan 2005 ger han ut Noden trender, ett av Sveriges större omvärldsbevakningsmejl. 

Han har bland annat skrivit böckerna ”Bortom tankefällan”, ”Den nakna ledningsgruppen” och ”Rör om i HR-grytan”  (tillsammans med Magnus Dalsvall) samt varit programledare för Handelshögskolans ”Human Resources Executive Program (HREP), konsortieprogrammet ”Högre Chefer i Staten” och Mgruppens ”Executive Master of HRM”. 

Kjell har tilldelats ”Magnus Söderström-priset” av Linnéuniversitetet och Akademikerförbundet SSR för sina insatser för svenskt personalarbete (HR).

info@noden.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Kjell Lindstrom

Kjell Lindström

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill