Glädje ger lyckad och hållbar framgång

Många har bankkontot fullt och materiella ting i överflöd, ändå finns inte den riktiga lyckan där. Varför?

Hälsa | Ledarskap | Hållbarhet | Medarbetarskap | ARTIKEL | MARS 2020

Välj glädje som mindset!

Välj glädje som mindset!

Länge har vi sett människor kämpa hårt för sin framgång och karriär - en värld där ”hårda” värden premieras, där känslor och glädje lämnas kvar i hemmet på morgonen när vi går till jobbet. Hur har det blivit så? Är det för att många förknippar framgång med hårt arbete en stor del av dygnets timmar?
Nu är det dags att glädje blir det nya svarta bland framgångstörstande människor! 

Är materiell framgång en långsiktigt hållbar framgång? Sannolikt inte. Det spelar ingen roll hur mycket pengar och prylar vi har om vi inte kan känna glädje i det vi  åstadkommer. Vi behöver pengar för att kunna köpa mat och ha en bostad, en buffert på bankkontot är så klart tryggt för oförutsedda händelser i livet. I övrigt behöver du inte ha flera miljoner på kontot, den äkta lyckan kommer inifrån och kan ej ersättas av pengar. 

Redan för ca 200 år sedan beskrev den danske filosofen Søren Kierkegaard detta: 

”Den materiella lyckan är kortvarig. Vi känner glädje över en ting vi köpt endast en kort stund.” 

Søren hade rätt redan då. Hur ofta har du inte gått och trånat efter en sak och när du väl köper den så är du glad och nöjd en stund, men den glädjen tynar bort och snart kommer  tanken att du ”måste” köpa en ny sak? Vårt belöningscentra i hjärnan gillar snabba kickar  och har inte förmågan att hålla kvar den goda känslan av att få en belöning särskilt länge. Det är bland annat därför vi har lätt att hamna i olika beroenden, se bara på vårt mobilanvändande, vi dras hela tiden till att kolla på mobilen eftersom vår hjärna får kickar av gillamarkeringar och kommentarer. 

Hur länge räcker den belöningen egentligen? 
Endast en kort stund. 

Vi får en kick av sötsaker, alkohol, droger, sex och pengar. Här passar ordspråket ”Mycket vill ha mer” väldigt bra in. Om du har tagit en liten godisbit så vill din hjärna snart ha en till och en till… Sen finns det förstås en gräns, som när den överskrids, skapar ångest och skuldkänslor. Ta exemplet om du köpt en stor godispåse, när du äter de första godisbitarna så njuter du verkligen. Du fortsätter att äta och när du ätit hälften så känner du dig egentligen rätt nöjd, men du äter upp hela påsen bara för att den finns där framför dig. När du ätit upp alla godisbitar mår du nästan illa och du kände ingen som helst njutning av de sista bitarna. Kanske fick du skuldkänslor, du borde inte ha ätit hela påsen. Belöningscentrat skapade ett ha-begär och även fast du egentligen inte ville ha mer så ville hjärnan ha mer av belöningen, den ville åt kicken. 

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Från grottmänniska till modern framgångsmänniska


Utöver att hjärnan har sitt belöningscentra som spelar oss ett spratt ibland, varför kan vi inte bara nöja oss med det vi har? Varför strävar vi hela tiden efter bekräftelse och nya erövringar? 

För det första, om vi hade varit nöjda med det vi har, undvikit att stilla vår nyfikenhet och förmågan att använda vår kreativa hjärna, så hade mänskligheten  inte varit där vi är idag. Då hade vi fortfarande levt som grottmänniskor. Människan har en förmåga att kunna utnyttja sin kreativitet och sin logiska tankeförmåga till att uppfinna nya saker. Vår strävan  att uppnå nya saker är inte enbart av ondo. Det vi behöver bli bättre på är att faktiskt stanna upp ibland och känna glädje och tacksamhet för vad vi har i våra liv. 

Pengar i sig är inte ett mål som är motiverande över tid. Om du däremot sätter upp konkreta mål vad du vill åstadkomma, varför du vill göra detta och vilken känsla du vill uppnå så kommer det att vara betydligt lättare att hålla fokus och motivation för att nå  målet.. 

Fundera över hur långt du har kommit i ditt liv. Vilka människor har du påverkat på ett positivt sätt? Vad har fört dig dit du är idag? Du kanske tror att livet bara rullat på utan att du har haft någon möjlighet att göra någonting åt det. Fundera över det en gång till. Vilka vägar har ditt liv tagit, vilka har du aktivt valt själv och vilka har du ”ramlat” in på?

Välj glädje som mindset

Vi ställs inför val hela tiden, ofta tänker vi inte ens att det är ett val, som vad vi ska äta till middag eller vilka kläder vi ska ha på oss för dagen.  Detta upplevs sällan som svåra val, även om det ibland är helt tomt på middagsinspiration och garderoben verkar enbart bestå av opassande kläder… 

De svårare valen kan vara om vi vill inleda eller avsluta en relation, om vi ska byta jobb eller flytta. En del människor blir provocerade när jag säger att vi alltid har ett val. Det kanske inte alltid känns så och vissa situationer kan vi inte välja bort, som sjukdomar och  dödsfall till exempel. Däremot har vi alltid ett val hur vi väljer att hantera situationen. Vi kan välja att vara bittra, ledsna, arga, glada eller hoppfulla. Självklart ska vi inte bara ta bort sorgen och ilskan när den kommer, låt känslorna komma fram,  att stänga in känslorna är ingen hållbar lösning. Däremot så är det ditt eget val hur länge du väljer att stanna kvar i det ledsna, bittra och arga. 

Med fyra ryggskador vet jag själv hur viktigt det är att välja känslor och förhållningssätt för att hantera situationen. Enligt många läkare och fysioterapeuter skulle jag inte kunna jobba igen, inte springa, inte åka längdskidor och inte klara av att göra en massa andra saker. Idag gör jag allt det där som jag ”inte borde kunna göra”. Hur är det möjligt? Jag har använt mina kunskaper inom mental och fysisk träning och steg för steg byggt upp min mentala resiliens och min fysiska styrka. Det är klart att jag inte hoppade högt av glädje när jag fick min fjärde ryggskada. Däremot visste jag att jag har kapaciteten att klara av rehab även denna gång. Jag är nu så trygg i min mentala styrka att jag vet att jag tar mig igenom svårigheter som jag ställs inför. Mitt val är helt enkelt att ta en dag i taget och successivt jobba mig upp och framåt igen. 

Jag får ofta frågan: ”Hur kan du vara så glad och positiv när du lever med konstant smärta?” För mig är det enkelt. Jag mår inte bättre vara sur och grinig. Jag har självklart dagar när jag är trött, har mer smärta och inte orkar vara glad och positiv. Jag är inte omänsklig! Att jag däremot väljer att se det positiva istället för det negativa är ett mindset som har tagit mig långt i livet. 

"Vi behöver komma bort från tänket att vi är lata och icke produktiva om vi inte sitter framför vår dator hela tiden."

– Cattis Olsson

Gratis lyckopiller för hållbar framgång

Le när du möter andra människor. Ditt leende smittar av dig till den du möter och samtidigt startar en fysiologisk process i din egen hjärna. Även om du inte var glad från början så kan du, bara av att du ler, ändra ett halvtrist humör till ett glatt humör. Hjärnan är fantastisk och det är rätt häftigt att vi kan ”lura” oss själva in i ett nytt tillstånd bara genom att le. Det kostar varken tid, energi eller pengar. Det är något du kan göra när som helst och var som helst. 

Det är perfekt att använda denna ”le-strategi” inför ett viktigt möte, uppdrag eller date. Du blir mer avslappnad, känner dig lugnare och tryggare plus att du går in med ett leende på läpparna. Redan där har du avväpnat övriga personer du möter. Så enkelt och det finns alltid med dig, det bästa lyckopillret som finns - helt gratis dessutom. 

Med ökad glädje på jobbet och i privatlivet följer ökad kreativitet och produktivitet. Det är lättare att öppna sitt sinne och se möjligheter och saker och ting ur andra perspektiv om vi är lyckliga. Det finns en anledning att stora företag som Google har inrett sina kontor delvis som  ”lekrum” med massor av roliga saker som de anställda kan göra under sin arbetsdag. Har det gått dåligt för Google för att man tillåter detta? Nej, tvärtom! Avbrott i skärmstirrandet och det långvariga sittandet har ökat produktivitet och kreativitet hos de anställda. Vi behöver komma bort från tänket att vi  är lata och icke produktiva om vi inte sitter framför vår dator hela tiden. Ibland är det så att de bästa idéerna och lösningarna kommer när vi gör något helt annat än sitter framför datorn. 

Så för att summera och öka din glädje:

  • Var medveten om att hjärnans belöningscentra spelar dig ett spratt ibland.
  • Stanna upp ibland, känn glädje och tacksamhet för det du har.
  • Välj ditt mindset.
  • Le och lek!

Till sist, varför inte införa ”fuldans” på kontoret som ett led i att dels få rörelse och dels sätta igång en massa lyckohormoner i kroppen? Det kommer att inbjuda till en massa skratt som i sin tur leder till ökad kreativitet, lönsamhet, stolthet och en hållbar och lyckad framgång - både personligt och för hela företaget! 

Cattis Olsson

Cattis Olsson

Vår expert inom human hållbarhet

  • Följ skribent

Cattis Olsson hjälper medvetna företag och entreprenörer med strategier och mindset för att skapa hållbar, lönsam och glädjefylld framgång över tid genom sitt företag Capuma. Det ger en human hållbarhet som ökar produktivitet & lönsamhet för företaget, samt lojalitet, stolthet & glädje för individen. 

Tidigare har Cattis jobbat inom elitidrotten med mental träning och massage, både på individ- och teamnivå, en kunskap som är oerhört värdefull när det gäller att hjälpa företag med framgångsstrategier.  

Hennes erfarenhet av att ta sig upp och framåt efter fyra ryggskador, med hjälp av mental och fysisk träning och stängda öron mot alla professioner som sagt ”Det där kommer du aldrig mer kunna göra!”, har hjälpt henne att skapa en mental resiliens och ovärderlig erfarenhet som kan appliceras på många områden i vardagen. 

Hon är även en del av konsultnätverket Oxy Group. 

Foto: Lumeah Personal Brand Photography

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Ledarskap
  • Hållbarhet
  • Medarbetarskap

Cattis Olsson

Cattis Olsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Ledarskap
  • Hållbarhet
  • Medarbetarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill