I AM A RUNNER: Hälsofrämjande identitet

Ett starkt nyårslöfte handlar om mer än en ny vana. Den handlar om att se dig själv på ett nytt sätt, och förnya din identitet.

Hälsa | Ledarskap | ARTIKEL | JAN 2022

Vad skulle hända om du lägger till en tanke? Skulle det förändra allt?

Vad skulle hända om du lägger till en tanke? Skulle det förändra allt?

Vad säger kollegor om de beskriver dig? Är du pådrivande, utmanande, juste eller stressad? Vad säger du själv, och är du nöjd med ditt svar? Din identitet som ledare påverkar både dig själv och andra. Det går att komplettera din bild, oavsett läget nu. Gör du det utvecklar du nya beteenden som kan stärka både dig själv och verksamheten. Läs om turen längst med Stockholms inlopp, när Lena Gennerud får en ny tanke som förnyar hennes identitet.

En ny tanke förändrar allt.

Det var när jag sprungit över bron, uppför backen och rundat krönet som nerförsbacken kom. Pulsen var hög och jag flåsade. Så lättade stegen, äntligen. Jag var på väg att springa min första mil och visste ännu inte om jag skulle lyckas. Då hände något som hjälpte mig.

Just i svängen vid italienska glasscafét kom orden. Jag vet inte om det hade med mitt öppna sinne att göra – fantasier om mangoglass, pistasch och hasselnöt – men jag vet att jag fick en tanke. Med blicken över Stockholms inlopp sa jag något jag inte kallat mig själv förut: ”I am a runner”. Jag hade tagit värsta backen och fått luft under vingarna, men jag var ovan att se mig själv så. Visst, jag motionerade oftare, och hade absolut tränat innan jag försökte mig på milen. Men jag hade inte sett mig själv som en löpare. Däremot sprang jag där och då och tanken sporrade mig.

Triggers lyfte prestationen

Räckte ett nytt mindset för att jag skulle nå nya mål? Var det så lätt att förnya mig själv? Med facit i hand ledde tanken till att jag nådde målet jag inte klarat förut: En runner klarar milen.

Sedan den dagen bär jag orden inom mig. Ibland glömmer jag bort. Ibland tycker jag inte att självbilden stämmer. Och så, när backen är för lång, när jag är trött på att ta ett varv till, då hör jag rösten inom mig.

En dag gjorde jag ett experiment: Tre varv på en kort bana. På tredje är jag uttråkad. Då gör jag ett medvetet val: Tredje varvet säger jag inte bara ”I am a runner” utan mimar ”Det här är lätt” och ropar ”Det här är kul!” Jag lyfter huvud och armar i en segergest inför sista kurvan. Ta mig tusan! Orden och kroppsspråket gav kraft till hela mitt system. Det varvet har jag bästa tiden.

Hälsofrämjande ledarskap

När jag läste hälsofrämjande ledarskap på mastersnivå var beteendeanalys i centrum. Det handlade om vilka “triggers” du som ledare skickar ut, samt vilka konsekvenser det får i organisationen. Vill du få nya konsekvenser få du och dina chefskollegor helt enkelt skaffa nya egna beteenden.

Förändringsnivåer

Robert Dilts modell om förändringsnivåer (Logiska nivåer, NLP) är användbar här. Tänk en pyramid i sju våningar med en betydelse på varje. Översta delen handlar om Syfte: Varför finns jag/vi/företaget till. Nummer två från toppen är Identitet. Ju högre upp i toppen du förändrar, ju mer påverkas alla under delar, inklusive beteende.

Tanken ”I am a runner” påverkade min identitet. Och det skulle påverka mer.

 

Identitet och självledarskap

Så vad gör en “runner”? Springer, så klart. Vad behöver en runner? Muskler, motivation, träningskläder, och energi som räcker hela vägen. Vad behöver jag GÖRA för att bli en bra runner, oberoende om resultatet räknas i minuter, kondition, eller tillfredsställelse? Jag behöver äta bra och återhämta mig mellan varven. Jag behöver lära mig nya saker; stärka förmågor som gör att min nya identitet kan blomstra. I mitt fall: Boka träningskort på gym, gå på gruppträning, träna benmuskler, mage, kondition. Och springa så klart.

Vad du än “adderar” för ny tanke om dig själv kommer den att ge dig nya vanor. Det är min spaning. Det tillägget, och förändrade beteendet i ditt ledarskap, är det verkliga mervärdet av en ny “identitet”. Där finns den hållbara och mest spännande kraften.
Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Stärkande nyårslöfte börjar i dig

Vi är mitt inne i pandemin för andra året. Alla som kan jobbar hemifrån igen. Snart är vi förhoppningsvis tillbaka och ska börja träffas på riktigt, bygga ny trygghet, hitta vår samhörighet, tänka nytt, våga, orka och skapa utvecklingskraft tillsammans igen.

Vad behöver hända i din organisation för att ni både ska må bra och ta er vidare? Behöver ni mer mod, tålamod, öppenhet, jämlikhet? Eller är det driv, innovation, samarbete och kreativitet.

Kan ni lyfta er ledningsgrupp genom att lägga till en identitet? Och vem är du, från och med nu?

Är du en ”runner”?

Vill du bli en ”listener”?

Ska du bli en inspiratör, coach, peppare, utmanare, teambuilder, visionär …

Vad skulle hända om du lägger till en tanke? Skulle det förändra allt?

Lena Gennerud

Lena Gennerud

Vår expertskribent inom området Empowerment

 • Följ skribent

Lena Gennerud är ny expertskribent på Motivation.se inom området Empowerment; konsten att stärka människor och lyfta team. Lena är uppfinnare, utbildare och författare. Hon har skapat metoden och skrivit boken om Kraftekonomi, samt 2021 släppt sin första roman. Sedan 2008 driver hon Hejdadig Grupp & Affärsutveckling som jobbar med utveckling av arbetsgrupper och kundkoncept. Lena drivs av missionen att skapa utvecklingskraft tillsammans!

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa
 • Ledarskap

Lena Gennerud

Lena Gennerud

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa
 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill