Din uppmärksamhet har ett pris. Frågan är vem som betalar?

Genom att fokusera på en sak i taget processar hjärnan informationen djupare och du kommer dessutom att gilla själva arbetsprocessen bättre.

Hälsa | Ledarskap | ARTIKEL | JAN 2022

Universitetsstudenter som hade sina datorer öppna under en lektion visade betydligt sämre resultat vid ett minnestest än de som hade datorerna stängda eller nedpackade i skolväskorna.

Universitetsstudenter som hade sina datorer öppna under en lektion visade betydligt sämre resultat vid ett minnestest än de som hade datorerna stängda eller nedpackade i skolväskorna.

Vad kostar uppmärksamhet egentligen? Det låter kanske som en konstig fråga men på engelska använder man uttrycket ”pay attention”, vilket säger oss att uppmärksamheten har ett pris. Och priset för att vi ger något vår uppmärksamhet är att vi förlorar uppmärksamheten på något annat. Vi kan helt enkelt inte koncentrera oss fullt ut på mer än en uppgift i taget.

Hjärnforskarna förklarar att vi varje gång vi växlar fokus upplever ett mentalt dött moment (det kallas attentional blink) i ungefär en halv sekund då våra hjärnor helt enkelt inte kan registrera någon information medvetet. Ungefär som blinda fläcken, fast kring vår mentala uppmärksamhet. Hur många sekunder, minuter, timmar går åt i blindo under ett arbetsår, tror du, så som vi växlar mellan arbetsuppgifterna nuförtiden? Våra arbetsliv har blivit så datoriserade att vi börjat tro att vi själva fungerar som datorer, att vi kan arbeta hur mycket som helst, hur länge som helst och ha flera program igång samtidigt. Men vi fungerar inte så. Våra hjärnor kan de facto bara ge fullt fokus åt en arbetsuppgift i taget.

Multitaskigt.

Därför är det faktiskt taskigt, för att inte säga multitaskigt, att förvänta sig att medarbetarna ska vara tillgängliga på mail, sms och telefon samtidigt som de förväntas förbereda presentationen till ledningsgruppsmötet, utveckla det nya bokningssystemet, gå igenom kostnadsbudgeten eller hitta effektivare sätt att samarbeta. Vi kanske tror att vi blir snabbare och effektivare om vi håller många bollar i luften samtidigt, men det är precis tvärtom. Det hindrar oss från att göra någonting riktigt effektivt.

För några år sedan förbjöds mobilanvändande i bilen i Sverige. Eller i linje med den lite lagomsvenska restriktionstraditionen blev det i alla fall förbjudet att ha mobilen i handen, och det var väl gott så. Men faktum är att bara det att du lyssnar på någon som pratar samtidigt som du kör minskar hjärnaktiviteten med 37 procent i den del av hjärnan som du annars skulle använda till körningen. Du kan alltså gå och tugga tuggummi samtidigt, men du gör båda sakerna lite sämre.

I forskningsrapporten ”The Laptop and the Lecture – the Effects of Multitasking in Learning Environments” redovisas att också inlärningen fungerar sämre när vi gör flera saker samtidigt. Studien visar att universitetsstudenter som hade sina datorer öppna under en lektion visade betydligt sämre resultat vid ett minnestest än de som hade datorerna stängda eller nedpackade i skolväskorna.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Fokusera för flow!

En medarbetare i en kundtjänst berättade för mig hur oerhört splittrad man känner sig när man står inför en kö av människor som vill ha hjälp, samtidigt som telefonen ringer och man ser på datorn hur det rasar in mailfrågor i en strid ström. ”Det är en omänsklig arbetssituation”, konstaterade hon. Men vet dina chefer hur ni har det på jobbet? undrade jag. ”Ja, de vet. Högsta chefen var här så sent som igår och han till och med frågade: ’Men har ni det så här hela dagarna?’

Hmm … Jag är inte så säker på att han såg hur de hade det, för vi ser inte med ögonen, vi ser med hjärnan. Och om inte högsta chefens hjärna förväntar sig att se sönderstressad kundtjänstpersonal, utan medarbetare som ler och är trevliga mot kunderna (vilket ju kundtjänstpersonal nästan alltid gör och är, även när de är stressade), så ser han möjligen att de har axlarna vid öronen men inte att de går på knäna. Någon måste tala om det för honom!

Eller så måste han tala om för sig själv att han inte ska fortsätta multitaska utan faktiskt fokusera på det som är ledarens viktigaste uppgift – medarbetarnas mående.

Tricket för att bli effektiv är med andra ord att fokusera på en sak i taget, då processar hjärnan informationen djupare och du kommer dessutom att gilla själva arbetsprocessen bättre. Kanske är det här vi hittar förklaringen till det man kallar flow. Definitionen av detta flyt är att man är hundraprocentigt fokuserad på en uppgift som är tillräckligt svår för att väcka ens engagemang, men inte svårare än att man klarar av den. Då kan det hända att du blir så där fullständigt uppslukad så att tid och rum liksom bara försvinner, du är helt och hållet närvarande i uppgiften (och frånvarande för omvärlden) och när du vaknar upp inser du att det har gått flera timmar.

Flyt brukar man ju också använda som synonym till tur och ibland är det kanske tur som gör att man får flyt. Men du kan alltså öka mängden flyt genom att planera för det – genom att skapa arbetsuppgifter du gillar och förutsättningar för att verkligen få koncentrera dig på dem. Eller rättare sagt den. För du kan som sagt bara göra en sak i taget om du ska göra det riktigt bra.

Tommy Lundberg

Tommy Lundberg

Vår expert inom ledarskap och motivation

  • Följ skribent

Tommy Lundberg är författare, föreläsare och företagsrådgivare med fokus på ledarskap och medarbetarengagemang. Han har en tjugofemårig karriär bakom sig som copywriter, kreativ ledare, företagare och vd i reklambranschen och har arbetat med extern och intern kommunikation för uppdragsgivare som Apple, Audi, Bang & Olufsen, Danske Bank, Falu Rödfärg, H&M, Ikea, SAS och många fler. Sedan 2008 driver han det egna bolaget Great Words och är också delägare i event- och kommunikationsföretaget Brinc Relations.

Tommy är författare till 9 böcker om ledarskap och medarbetarskap, bland dem Motivationskoden (2016), Empatieffekten (2019), Skulle du vilja jobba med dig som chef? (2020), Emplayment (2023) tillsammans med Jesper Ek, och Ledarskap för hjärnåldern (2024). Den röda tråden i både hans böcker och föreläsningar är mänskligt beteende. Eller som undertiteln till en av hans böcker säger: "Om människor ska intressera sig för jobbet måste chefen intressera sig för människor".

www.tommylundberg.se

Foto: Alexander Lindström

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Ledarskap

Tommy Lundberg

Tommy Lundberg

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill