"Motivationen måste komma inifrån"
Caroline Eriksson, skönlitterär författare, berättar om vägen från idé till bokhandlarnas skyltfönster.
Motivera | ARTIKEL | APRIL 2014
Caroline Eriksson, motivation
Som skönlitterär författare är man helt utlämnad åt sig själv. Att skriva en bok är som att bestiga ett berg, och möjligheten att nå toppen - och bli utgiven - är försvinnande liten. Motivationen måste komma inifrån - annars blir boken helt enkelt inte skriven. "Du måste kunna se målbilden framför dig och känna den i hela kroppen", säger Caroline Eriksson, som snart utkommer med sin andra roman i serien Svenska Mord.
En författaraspirant som säger sig vänta på inspiration kommer aldrig att bli författare. Åtminstone inte om man ska tro Caroline Eriksson, som romandebuterade med boken "Djävulen hjälpte mig" i juni 2013.
- Jag tror att arbete leder till inspiration, inte tvärtom. Det där med att sitta och vänta på inspirationen har aldrig fungerat för mig. Det är inte alla dagar jag är inspirerad, men ofta uppstår inspirationen när jag arbetar.
Caroline Eriksson har en bakgrund som socialpsykolog och HR-konsult. Kanske inte den vanligaste yrkesbakgrunden hos en skönlitterär författare - men skrivandet har alltid varit en viktig del av hennes liv.
- Kärleken till böcker och läsande, och senare även skrivande, kom tidigt. Jag har alltid skrivit, men det var först i vuxen ålder som jag började skriva bokmanus. Jag har tidigare fått en fackbok utgiven, men mina två första skönlitterära romaner blev refuserade.
Motivation och målbilder
En av grundstenarna i motivation är att man får belöning och erkännande för det arbete man lägger ner. Men som opublicerad skönlitterär författare kan man aldrig veta om det enorma arbetet ska bära frukt. Det är därför slående hur oberörd Caroline Eriksson låter när hon berättar att hon hann skriva två bokmanus, två hela romaner, som blev refuserade - innan hon till slut blev utgiven. Och nästan alla skönlitterära författare bär på liknande erfarenheter.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?
Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:
- Från stress till kontroll
- Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
- Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik
Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.
Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!
Hur hittar man motivationen att kämpa vidare? Och hur undviker man att skjuta upp det jobbiga arbetet - när man inte ens vet om det någonsin kommer att ge resultat?
- För min del var det två saker som gjorde att jag orkade fortsätta; det ena var att arbetet är så luststyrt, jag tycker att det är så vansinnigt roligt och njutbart att skriva. Motivationen måste komma inifrån. När man drivs av den där lusten får man mindre anledning att skjuta upp saker, säger hon, och fortsätter:
- Det andra som man måste ha för att orka kämpa är förmågan att föreställa sig målet. Man måste tro på berättelsen man vill skapa och känna målbilden i hela kroppen.
När Caroline Eriksson fick idén till debutromanen "Djävulen hjälpte mig", som är baserad på den verkliga historien om det så kallade Yngsjömordet, kände hon målbilden så starkt att hon vågade satsa fullt ut. Hon begärde tjänstledigt för att starta ett eget företag, och fick på så vis större makt över sin tid.
- Tidigare hade jag ett krävande heltidsarbete. Men jag valde att prioritera skrivandet. Jag kände att jag måste göra det om jag ska ha en chans att förverkliga den här drömmen. Idag arbetar jag bara deltid med företaget, säger Caroline Eriksson.
Kräver självdisciplin
De flexibla arbetstiderna blev ett måste för att hinna med arbetet med boken - inte minst för att den är baserad på en verklig historia.
Yngsjömordet utspelade i det sena 1800-talets Skåne, och den efterföljande rättegången resulterade i den sista avrättningen av en kvinna i Sverige.
- Jag gjorde väldigt mycket research, både om själva mordet och om den tid det utspelade sig i. Researchen utgjorde nästan en större del av processen än själva skrivandet, säger Caroline Eriksson, och fortsätter:
- Det är ett arbete som kräver disciplin. Då måste man försöka undvika att skjuta upp saker. Visst, i vissa faser av skrivprocessen är det klart att jag går runt datorn som katten kring het gröt. Men det är ett så stort projekt, och det finns ingen väg runt.
Risken att hamna i ett uppskjutarbeteende är som störst i början av ett stort skrivprojekt, menar hon.
- Det gäller kanske i synnerhet när man precis har avslutat en bok och ska börja skriva på en ny som man vet kommer att kräva ett enormt arbete. Där tror jag att risken finns att man slänger in en extra tvätt i tvättmaskinen eller tar en promenad.
Sådant händer den bäste - men i grunden har Caroline Eriksson alltid varit en person med en hög grad av självkontroll. Hon vet vad hon vill.
- Jag är en disciplinerad person, har en stark inre disciplin. Det är lite som när man driver ett företag, som jag gör nu och även har gjort tidigare i livet. Om du inte själv tar tag i saker så finns det ingen annan som kommer att göra det åt dig.
Börja om igen
Just nu arbetar Caroline Eriksson på sin andra roman, som också handlar om ett mordfall hämtat ur den svenska kriminalhistorien. Att skriva bok nummer två är en annan typ av utmaning jämfört med att skriva debutromanen, förklarar hon.
- När man skriver sin första bok talar oddsen för att man ska bli refuserad, 99.8 procent blir ju det. Nu är det annorlunda, förlaget vill ha en fortsättning på serien. Men man kan ändå alltid drabbas av den där känslan; "Ska jag lyckas klättra upp för det där berget igen?" Tidigare startade man från noll, nu har man mer att leva upp till och mer att förlora.
Pressen till trots - Caroline Eriksson kommer att fortsätta skriva så länge lusten finns kvar och motivationen kommer inifrån. Nästa bok i serien Svenska Mord heter "Inga gudar hjälpte mig" och är planerad för utgivning i augusti 2014.
Tre tips från Caroline Eriksson - Så hittar du motivationen och undviker uppskjutandebeteende:
- Försök att hitta anledningen till att just Du vill göra någonting. Hitta lusten, den som kommer inifrån dig själv. Hitta kärnan, håll fast vid den och tänk på den hela tiden.
- Hitta målbilden och försök att se den framför dig. Ladda den med positiva känslor. Du ska känna målbilden i kroppen!
- Våga pröva dig fram! Börja lite smått och lura in dig själv i projektet. Om du till exempel ska skriva en bok, bestäm att du ska skriva en sida varje dag. Eller en halv sida. Något litet som inte känns så hotfullt. Se till att ta de första, staplande stegen.
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Motivera