Psykologisk trygghet är viktigt i innovationsprocessen

Daniel Richardsson, Service Designer på SVID: Innovationsledare får världen att blomstra.

Ledarskap | Innovation | ARTIKEL | DEC 2020

Vad är det som skapar en ”wow”-känsla?

Vad är det som skapar en ”wow”-känsla?

”Jag är mycket inspirerad av kraften i användarcenterade designprocesser och dess styrka att utmana det rådande och samtidigt driva fram innovationer. Nya perspektiv och frågor väcker känslor – ofta mycket positiva känslor, men även rädsla inför det nya. Utmaningen är att balansera det, så att det i team och arbetslag uppstår psykologisk trygghet i det nya”, berättar Daniel Richardsson, Service Designer på SVID och medlem i Innovationsledarna.

Vad gör du som innovationsledare?

– Idag arbetar jag som projektledare och innovationsledare på SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign. Jag har ansvaret för att koordinera arbete med att stärka företagen på landsbygderna. Målet för vårt arbete är att underlätta för företag att utveckla sina erbjudanden genom designprocessen - dess synsätt, verktyg och metoder, säger Daniel Richardsson.

I januari 2021 lanserar SVID ett utbildningspaket i designdriven affärsutveckling för att stödja företag, företagsrådgivare, designföretag och innovationsledare i hela landet, berättar han. Själv har han arbetat med innovation sedan många år, i olika spännande roller.

– Innan jag började på SVID gjorde jag ett mycket inspirerande uppdrag, i mitt bolag Styrkebaserad i Sverige, för Sida. Där bidrog jag med styrkebaserade och innovativa arbetssätt för GD-Forum, som är plattformen för samverkan mellan myndigheter i genomförandet av Agenda 2030.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Varför valde du att bli innovationsledare - vad motiverar och driver dig?

– Mitt intresse för innovation och innovationsledning tog fart 2008-2009 under innovationsledarutbildningen Skarp Åre Affärs & Produktutvecklare. Det var en utbildning som Mittuniversitetet hade på plats i Åre, Jämtland, med fokus på att skapa wow!, säger Daniel Richardsson. 

– Under utbildningen blev jag mycket inspirerad av kraften i den användarcenterade designprocessen och dess styrka, med att utmana det rådande och samtidigt driva fram innovationer. Mina lärare och sedermera kollegor, Johan Lilja, Docent i Kvalitetsteknik vid Mittuniversitetet och Johan Fredriksson, tidigare ägare och innovationskonsult på Amplify Innovation, har hela tiden inspirerat och utmanat mig. Att jag valde att certifiera mig till innovationsledare beror nog på att jag ville bli som dem och leda innovation!

Daniel berättar att han drivs av att sprida styrkebaserade och innovativa metoder, verktyg och synsätt - som exempelvis Appreciative Inquiry och designmetodik. 

– Världen har (vågar jag påstå) ett något överdrivet stort fokus på problem och på att fixa det trasiga. Vilket gör att vi lätt glömmer allt det vackra, det som fungerar. Och vi glömmer att fråga oss: Vad är det som skapar en ”wow”-känsla?

Daniel Richardsson

Daniel Richardsson

Vilka utmaningar stöter du på och varför är psykologisk trygghet viktigt?

– Min första tanke går till utmaningen med orden och språket. Att utmana det rådande infattar att röra om i grytan. Att få människor att sluta med det invanda för att kunna forma sig nya vanor. Det innebär att föra in nya ord och perspektiv, och att omkullkasta gamla föreställningar. Och inte minst att börja ställa nya frågor, skarpa frågor och som i mitt fall styrkebaserade frågor. Dessa frågor kan vara ovana för människor, det väcker känslor - ofta mycket positiva känslor - men även rädsla inför det nya. Utmaningen är att hitta rätt balans här, så att det i team och arbetslag uppstår psykologisk trygghet i själva införandet av det nya.

Vad är det bästa med yrket?

– Att få visa på framkomliga vägar och kartor/bilder för kollegor, kunder, deltagare och alla dem som jag finns till för – det gör mig lycklig. Jag gillar att stärka människors förmåga att lyckas och få uppleva sina framsteg.

Hur ser du på professionalisering av innovationsledaryrket?

– Det är verkligen bra att det sker – nu! Jag har följt resan med professionalisering av yrket sedan 2008-2009 och jag är mycket stolt över att vara med på denna historiska resa. Jag är visst bland de första cirka 30 att bli personcertifierad innovationsledare i Sverige. Projektledning och kvalitetsledning i alla ära, men innovationsledningen skapar en så fin överblick över helheten, säger Daniel Richardsson, och fortsätter:

– Professionaliseringen medför en saknad pusselbit. Den hjälper människor, företag, organisationer, samhällen och världen att inte bara överleva; innovationsledningsyrket få den att blomstra.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Innovation

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Innovation

Dela:

Artikeln är ett ideellt samarbete med Föreningen Innovationsledarna 

Innovationsledarna är en ideell förening med syfte att driva gemensamma frågor för yrkesverksamma innovationsledare inom alla typer av företag och organisationer i Sverige.

En innovationsledare ansvarar för, eller bidrar aktivt till, ledning och organisering av innovation samt ökad innovationsförmåga i ett företag eller en organisation.

Läs mer på innovationsledarna.se

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill