Varför är alkoholen så bra på att döda stress?

Gästskribent Anders Tengström, Papilly: "Fundera på vad som händer i din hjärna när du dricker alkohol."

Hälsa | ARTIKEL | JAN 2018

Vi vet alla att alkohol är ett gift för kroppen.

Vi vet alla att alkohol är ett gift för kroppen.

Mycket att göra på jobbet, full fart på livet, hinner inte riktigt med att koppla av och återhämta dig? Stressad kanske? Du är inte ensam. Ibland måste vi koppla av och som många andra kanske du upplever att det inte finns något effektivare än att dricka alkohol när du vill slappna av och slippa alla måsten. För visst är det så. Redan efter något glas vin kan du känna att stressen släpper och att anspänningar, oro och katastroftankar som ofta är stressens ledsagare klingar av och sjunker bort från vårt medvetande.

Faktum är att alkohol är en otroligt effektiv stressdödare och det är ingen slump att alkohol nästan alltid knyts ihop med begrepp som koppla av, varva ned och semester. De flesta av oss har säkert upplevt alkoholens stressdödande effekt, men få av oss har nog funderat på vad det är som händer med oss när vi dricker alkohol för att koppla bort känslor av stress och obehag.

Vi vet alla att alkohol är ett gift för kroppen. En av effekterna är att det bedövar hjärnans normala funktioner. Bedövningen av hjärnan sker i en viss ordning. Det första som ryker är de främre frontallobsfunktionerna där vårt omdöme sitter tillsammans med vår förmåga till planering, abstrakt tänkande, strategisk förmåga och logik. Näst ut är bakre delen av frontalloberna som styr vår motorik, till exempel ansiktsmusklerna som när de bedövas gör att vi börjar sluddra. Om vi fortsätter dricka bedövas allt mer tills vi blir medvetslösa och till sist dör om bedövningen når lillhjärnan i nackregionen, där andningscentrum sitter. 

Känslorna får mer att säga till om av alkohol

Av ovan förstår vi att de första glasen alkohol slår på våra frontallobers funktion. Vi förstår nog också att det är precis det vi vill ska hända när vi dricker alkohol för att ”stressa av”. Istället för alla tankar på måsten som far runt i frontalloberna, all planering för framtiden som sker och oron över vad som kan gå fel börjar vi istället vara mer i nuet. Känslor flödar upp lättare och vi blir ofta mer sociala och pratsamma, med mindre censur på tankar och tal.

Det som händer i hjärnan är att det limbiska systemet som ansvarar för våra känslor får mer att säga till om när vi bedövat våra högre kognitiva funktioner med alkohol. I normalfall filtrerar våra främre frontallober bort, eller modulerar känsloimpulserna, från det limbiska systemet. Vi har nog alla lagt märke till vad som sker. Där alkoholen går in går vettet ut lyder det gamla ordspråket. Så illa kanske det inte behöver vara, men nog är det så att vi säger saker och gör saker när vi druckit alkohol som vi aldrig skulle göra eller kanske göra på ett annat sätt om vi inte hade druckit. 

Man kan förstå att människor använder alkohol för att slippa att vara i framtiden hela tiden. För hur det än är så erbjuder alkohol både stressreducering genom att slå ut de delar av hjärnan som orsaker stress i första läget och gör också att vi agerar på sätt som värderas högt i vårt samhälle; spontanitet, känslouttryck, talförhet och att ha fokus på här och nu.

Genom att veta att det ser ut så här förstår vi också att mycket av det som stressar oss är våra egna tankar, det som våra främre frontallober producerar. De är där vi planerar, annekterar framtiden, tänker ut hur det ska vara och se ut i våra liv. Det är där via vår logik som vi sätter ribborna för oss själva, oavsett om vi sätter dem själva eller låter oss påverkas av vad omgivningen anser. Det är här kraven blir våra och det är här vi sätter upp våra personliga mål.

Idag kan vi som vuxna betrakta barn som vi kanske upplever som naturliga, mer direkta och spontana. Det var vi också när vi var barn, innan våra frontallober hade växt till sig ordentligt i tonåren. Ibland vill vi tillbaka till det, slippa alla krav och all press och istället vara mer ”ärliga” och ”sanna” som människor. Alkoholen blir ofta vårt sätt att göra det på.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Välj dina tankar och stressa av utan alkohol

Alkohol är som sagt ett gift och bör användas med måtta som stressreglerare. Det är lätt hänt, som många kan vittna om, att det blir alkohol ett antal dagar i veckan för att hantera stress och orostankar. Över tid är det inte hållbart utan bara destruktivt. Sen har alkoholen den förrädiska egenskapen att det krävs större volymer för att nå samma stressreducerande effekt ju oftare det används.

Kan man stressa av utan alkohol blir då frågan?

Visst kan man det. Den första insikten man behöver ta till sig är att det som allt som oftast stressar oss är våra egna tankar. Vi människor tillhör en mycket liten grupp av däggdjur som fått förmågan att strukturera, planlägga och skapa framtidsmåsten. Det vi kanske måste inse lite till mans är att det är en förmåga, inte en naturlag vi begåvats med. Vi kan faktiskt själva välja och styra våra tankar, vad vi vill tänka på och hur vi vill formulera oss om oss själva. På samma sätt kan vi med lite övning också bli mer spontana och lite mer här och nu utan att behöva dricka alkohol. Det är som alltid mest en fråga om vilja och övning.

Nu är det nytt år och som alltid finns chansen att börja ett nytt liv när klockan klämtat in januari. Eller förresten strunta i att det är januari och nytt år, tidsuppfattning är en egenskap som sitter i våra främre frontallober. Det här året kanske ska handla om att strunta i tiden lite mer?

Gästskribent

  • Följ skribent

Motivation.se har som främsta ambition att publicera intressant innehåll för våra läsare. Då och då ger vi utrymme åt områdesexperter, partners och andra skribenter med särskild kompetens som får möjlighet att dela med sig av sin kunskap inom sina områden

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Gästskribent

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Dela:

Om skribenten

Anders Tengström

Anders Tengström är legitimerad psykolog och forskare vid Karolinska institutet där han under många år bedrivit klinisk forskning inom området psykisk ohälsa och missbruk bland ungdomar och vuxna.

Just nu är Anders involverad i flera projekt som går ut på att omvandla forskningsresultat inom området stress och psykisk ohälsa till praktisk klinisk användning via digitala lösningar. 

Som ett led i detta har Anders engagerat sig som forskningschef i hälsoföretaget Papilly där han ansvarar för att utveckla digitala självhjälpsprogram som ett viktigt verktyg att förebygga utbredningen av psykisk ohälsa i Sverige.

Läs mer om Papilly här.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill