Andas rätt och öka energin

Öka energinivån med hjälp av yogans upp- och nervända övningar och olika typer av andning. "Använd övningarna innan viktiga möten, föredrag eller annat där du behöver piggas upp".

Hälsa | ARTIKEL | JUNI 2013

Snart är det härlig sommar och semester. Men vägen dit kan innebära mycket stress med studentmottagningar, avslutningar och planering. Med enkel yogaandning kan du hantera din stress och öka din energinivå. Vi lämnar över ordet till vår yogaforskare Marian Papp på Karolinska institutet. Hon ger användbara tips som du kan börja prova redan idag. 

I vår förra artikel om yoga - Räkna livet i antal andetag - gav vi tips på hur du kunde förbättra ditt andningsmönster bl.a genom att försöka få en så "lateral" andning som möjligt, dvs att bredda midjan vid din inandning för att du ska använda diafragman mer effektivt men också hur du kan få ett ökat lugn med hjälp av att andas med vänster näsborre.

Nu har vi fokus på att öka energin med hjälp av yogaövningar.

Yogaforskaren och yogaläraren Marian Papp ger dig några av sina bästa tips. Använd övningarna innan viktiga möten, föredrag eller annat där du behöver piggas upp.

Eldandning (kapalabhati) är en andningsövning som fungerar uppiggande och man kan göra den i de olika yogaposerna men i vilken sittande eller stående ställning som helst.

Känslan av eldandning ska vara som att du snyter dig, så fokus ligger på utandningen och du tänker inte på inandningen, den kommer ske automatiskt! Fokusera på utandningen och samtidigt använder du den nedre delen av magen, den under naveln, att pressa ut luften med, du får en kort kraftfull utandning. Gör cirka 20 stycken kraftfulla utandetag endast genom näsan, munnen ska vara stängd. Känd att vara en mycket bra "pick-me up" samtidigt som den gör dig harmonisk.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Inversioner, de upp- och nervända övningarna, är mycket bra för att öka energinivåerna delvis pga att du får minskade stresshormoner, den lugna delen av nervsystemet aktiveras men också att du får energi från blodlagret som finns i benen. En skonsam semi- inversion är stående hunden (adho mukha svanasana).

Slappna av i ansiktet och arbeta med att pressa din vikt mot benen hela tiden med armarna, lyft gärna hälarna lite och forcera inte.

Läs om en cool variant av inversion här.

Fysiologiskt så ökar hjärtfrekvensvariabiliteten (HFV) akut av inversioner visar en studie på 25 av mina yogaelever. HFV är hur lång tiden (millisekunder) är mellan dina hjärtslag och hur den varierar,  hjärtfrekvensvariabiliteten blir bättre direkt vid en djup och långsam andning.

Vid stress, dålig kondition, ökad ålder, depression och hjärt- och kärlsjukdomar vet man att hjärtfrekvensvariabiliteten är sämre.  Läs mer om detta här.

Min forskning, som är publicerad i BMC central, visar att inversioner i kombination med andra yogaövningar ökar HRV. Att fysträna och att yoga är mycket bra metoder att förbättra din hjärtfrekvensvariabilitet!

Djupa inandningar är också mycket bra för att öka energinivån, så att de blir lite längre än utandningen. Sekvenser där rörelsen som görs på inandningen naturligt tar längre tid att utföra än rörelsen som görs vid utandningen, fungerar uppiggande och stimulerande, (obs har du högt blodtryck ska du aldrig hålla andan efter inandning, så var observant på detta!)

Läs mer på Marians hemsida och yogavetenskapsblogg.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill