4 tips till ett nytt år
Om vi vill mer med 2023 än att bara ta ett varv till.
Gör dig ett gott nytt år!
Kalendern ger oss många bra tillfällen till förändring. Det kommer hela tiden nya dagar, veckor och månader som vi kan nyttja som avstamp till den förändring vi vill göra.
Årsskiftet – som verkligen är ett sådant tillfälle – kan ge oss en liten extra knuff om vi på något plan vill vidare. När vi byter kalender kan vi passa på att byta och förändra det vi vill. Samtidigt som vi plockar ner den gamla kalendern kan vi välja att plocka bort det vi vill sluta med. Och samtidigt som vi sätter upp den nya kalender kan vi välja att börja med det vi faktiskt vill. Om vi vill mer med 2023 än att bara ta ett varv till.
En av anledningarna till att vi sällan avlägger några nyårslöften eller att vi kanske bryter de vi faktiskt avlagt tror jag kan beror mycket på att vi just inte avger något riktigt löfte utan mer uttalar önskningar som sen aldrig slår in. Vi kanske säger ”Jag ska börja träna”. Men menar nog egentligen ”Jag borde börja träna och jag önskar att jag kunde fixa det nu”.
Vi fattar alltså inget riktigt beslut. Vi bara hoppas på en förändring, istället för att faktiskt skapa en förbättring!
Om vi vill komma vidare med något. Om vi vill mer med 2023 än att bara ta ett varv till. Om vi vill ändra på något i vårt yrkesliv, privatliv, eller i en relation. Så kan vi välja att önska oss det vi vill, hålla tummarna och sen hoppas på det bästa. Eller så kan vi fatta ett riktigt beslut och faktiskt fixa det vi vill.
Här följer fyra tips som när vi väl tagit ett beslut kan hjälpa oss att verkligen få till den där förändringen vi vill ha.
1 Målbild
Tydliggör vad du vill. Inte bara vad du inte vill eller vad du vill ifrån eller vill sluta med utan vad det är du faktiskt vill. Det blir ju till exempel svårt att med taxi komma dit du vill genom att bara säga vart du vill åka ifrån.
Även om det kan finnas en stor motivationskraft i att ta sig ifrån något så finns det en stor vinning i att måla upp en riktigt tydlig och attraktiv målbild så du klart och tydligt kan se vad du faktiskt vill till.
Lite för svaga mål kan till exempel vara att gå ner 5 kilo, att börja träna eller att börja äta nyttigare. Dessa är nog sällan de egentliga målen utan snarare medel till det du faktiskt vill. Och efter att ha nått ett sånt här mål så finns det ju direkt inget som hindrar dig från att återgå till ruta 1 igen. Dessa mål är också beroende av din viljestyrka för att hela tiden knuffa dig framåt. Från ditt nuläge är nog inte det lockande målet att gå ner 5 kilo eller börja träna. Det faktiska målet är nog snarare något i stil med att vara i form och känna sig stark och energifull, vilket i sin tur skapar ytterligare möjligheter.
Föreställ dig själv ha uppnått målet. Lek med tanken att du är där, på det sättet du vill vara och verkligen känn känslan av att vara där och vad som då blir möjligt. Din målbild behöver den här kopplingen, för vi människor är inte så logiska och rationella som vi ofta vill tro utan styrs till stor del av vad vi just nu känner för.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?
Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:
- Från stress till kontroll
- Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
- Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik
Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.
Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!
2 Anledning
Tydliggör anledningen eller syftet till att du vill dit du vill. Hitta det klockrena hållbara svaret på frågan Varför?
När motgångarna kommer och målbilden känns långt borta så kan det vara enormt värdefullt att ha en klargjord bestämd anledning till att du vill dit du vill. Att tydligt veta varför du ska dit du vill hjälper dig att hålla dig kvar på vägen när det blir slirigt.
"Istället för att hjärnan ska kämpa med att få till ett nytt beteende som krockar med din självbild så kan du behöva justera ditt operativsystem först och sen förändra beteendet."
– Jim Wallenberg
3 Norm
Sen är det så att vi människor är väldigt konsekventa med att vara de vi är. Vi funkar så att vi tycker, känner, väljer och agerar enligt vår egen norm, den vi tror oss vara, den vi valt att vara. Vi når kanske inte alltid våra mål men vi håller oss alltid till vår norm, vår bild av vilka vi är. Mer eller mindre medvetet beter vi oss alltså konsekvent med hur vi anser att såna som oss beter sig. Hur du ser ut till exempel, din kropp, frisyr, klädsel och hållning beror inte så mycket på dina mål eller ”borden” utan är mer ett resultat av vilken norm du har. Hur du ser dig själv, vem du valt att vara. Eftersom vi förhoppningsvis är överens om att vi inte är några förutbestämda stenstatyer utan är fullt utvecklingsbara människor så vet vi att vi kan ändra vår egen norm.
Nyårslöften rör sig ofta om vikt, träning och kost. Vi tar exemplet träning. Om du ser dig som en person som inte tränar och utifrån den ”sanningen” försöker börja träna så går du emot vem du är. Du är en sån som inte tränar, möjligen en som försöker börja men dock fortfarande en som inte håller på med sånt.
Men om du ändrar på normen, på ”sanningen” om dig själv, som en icketränande och istället skapar bilden av dig själv som en tränande person så blir ditt förhållningssätt annorlunda. Det är lite som att försöka installera en programuppdatering i ett för gammalt operativsystem. För att den nya programuppdateringen ska funka måste du först uppgradera operativsystemet.
Så istället för att hjärnan ska kämpa med att få till ett nytt beteende som krockar med din självbild så kan du behöva justera ditt operativsystem först och sen förändra beteendet.
Om du vill ändra på något hos dig själv, sluta med, börja med eller utveckla något så kan det vara till stor hjälp att ändra ditt borde till en självklarhet, till en del av din norm, till en uppgraderad bild av dig själv.
4 Vanor
Den vi valt att vara visar sig i våra små vanor, rutiner och ageranden. Det är dock inte alltid som en uppgraderad norm direkt automatiskt ändrar dessa vanor. För att säkerställa att normuppgraderingen nu ska fungera i praktiken och verkligen hålla i längden så kan vi stötta upp den med våra små vanor och vardagsrutiner.
Här kan vi fundera på vilka av våra vanor och små rutiner som kanske hindrar oss från att nå våra mål och vilka som hjälper oss dit vi vill. Sen kan vi prova att justera dessa rutiner så att de på ett bättre sätt hjälper oss dit vi vill. Här är det smart att tänka långsiktigt och börja med små ändringar och låt dem sätta sig.
Gör dig ett gott nytt år!
Jim är Certified Team Performance CoachTM, utbildad på Team Coach International Inc™ samt Certifierad Förändringsledare, Diplomerad Professionell Coach och INLPTA Business Communication Practitioner, utbildad på Gothia Akademi.
https://jlwallenberg.com
info@jlwallenberg.com
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Coacha