Berika livet med ett nytt språk

Språkstudier gynnar både karriären och den personliga utvecklingen.

Kommunicera | Ledarskap | Karriär | ARTIKEL | SEP 2014

Berika livet med ett nytt språk

Berika livet med ett nytt språk

Forskning visar att svenska företag ständigt går miste om värdefulla affärsmöjligheter för att de anställda inte kan andra språk än svenska och engelska. Att lära sig ett främmande språk kan därför vara ett bra val, både för karriären och för den personliga utvecklingen. Men vilket språk ska man välja, hur börjar man - och hur gör man språkinlärningen till ett nöje?

Svenskar är i regel bra på engelska - men där tar språkkunskaperna ofta tvärstopp.

Intresset för att lära sig andra främmande språk är mindre i Sverige än i nästan alla andra EU-länder. Bara bulgarerna är lika ointresserade av språk som vi, visar en undersökning som EU genomförde för några år sedan.

Kanske inbillar vi oss att man inte behöver kunna andra språk än engelska i dagens globaliserade värld, men forskningen tyder på motsatsen. Flera studier har visat att handelsföretag går miste om värdefulla affärsmöjligheter varje år på grund av bristande språkkunskaper.

Visst kan många av affärsmännen i Berlin, Moskva och Peking prata engelska - men att lära sig deras modersmål kan vara ett väldigt värdefullt sätt att vinna deras tillit och därmed fördjupa kontakterna.

Att välja språk

Att lära sig ett främmande språk är inte bara bra för karriären, utan också för den personliga utvecklingen - bland annat genom att kreativiteten och inlärningsförmågan förbättras. Men framför allt får man möjlighet att sätta sig in i en annan kultur, vilket kan berika ens liv på många olika (och inte alltid förutsägbara) sätt.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Så, vilket språk ska man lära sig då?

Naturligtvis ska man fundera på vilket språk man skulle kunna ha nytta av i karriären. Att "återvinna" ett språk som du har läst i skolan för länge sedan kan också ha sina fördelar - några av de gamla glosorna ligger säkert kvar och skvalpar någonstans i bakhuvudet.

Men viktigast av allt är ändå att välja ett språk som du själv tycker om och verkligen skulle vilja kunna. Din egen motivation är nämligen helt avgörande för att du ska kunna lära dig språket.

Ingen quick-fix

När du har valt ett språk som du vill lära dig blir nästa steg att bestämma hur du ska gå tillväga. Ett bra tips på vägen är att förhålla sig mycket skeptisk till språkkurser för självinlärning som lovar att du ska lära dig "kinesiska på tre månader" eller "franska snabbt och enkelt".

Att lära sig språk tar tid och är bitvis ansträngande - det måste du vara medveten om när du sätter igång.

Börja med att definiera för dig själv ungefär vilken nivå du vill uppnå och hur lång tid det får ta. Var också tydlig med vad som är viktigast för dig att kunna på det nya språket. Vissa vill främst lära sig att konversera, medan andra är ute efter att läsa landets litteratur på originalspråk, och så vidare.

Sätt gärna upp tidsbestämda delmål, exempelvis att du om en månad ska kunna beställa mat på en restaurang på det aktuella språket.

Det är också viktigt att bestämma sig för om man vill lära sig språket genom självstudier eller om man vill ta hjälp av en lärare. Det sistnämnda är det bästa alternativet om du verkligen vill bli bra på språket. För den som vill ha undervisning finns en rad olika alternativ, alltifrån kvällskurser på folkhögskolor till privatlärare.

Om du bor på en högskoleort kan det mycket väl finnas utbytesstudenter som erbjuder språkundervisning för en billig peng.

Olika sätt att lära sig

Otaliga lingvister och språkfantaster har genom åren lanserat sina egna idéer och teorier om vilka metoder man bör använda för att lära sig ett främmande språk. Det finns säkerligen ett korn av sanning i var och en av dessa, men det man bör hålla i minnet är att människor är olika och därför lär sig på olika sätt.

Känn efter hur du själv lär dig bäst - är det genom text, ljud eller bild? Använd alla medel, men fokusera på det som fungerar bäst för dig.

När du väl sätter igång är det bäst att börja med nödvändiga fraser och nyckelord, så att du får en känsla för språket. Lär dig att hälsa, presentera dig, beställa kaffe och fråga efter vägen. Plugga in enkla adjektiv som glad/ledsen, hungrig/törstig, pigg/trött, och så vidare.

Låt lusten och nyfikenheten styra dig. Om du älskar djur, ta reda på vad hund och katt och sköldpadda heter på ditt nya språk. Om du älskar landets fotbollsliga, lär dig ditt favoritlags hejaramsa.

Försök också att provocera fram nyfikenheten genom att hela tiden ha språkinlärningen i bakhuvudet när du är ute och går. Hur säger man hus, cykel, bil, affär och trafikljus på ditt språk? Ta reda på det!

Kan grammatik vara roligt?

Ju mer du "smakar" på ditt nya språk - ju mer du leker med det - desto mer angelägen kommer du att bli om att få sätta ihop egna meningar. Då är det dags att börja smygtitta lite i grammatiken.

Förvisso har du lärt dig i skolan att grammatik är det tråkigaste som finns - men nu ska du inte plugga, du ska bara ge efter för din nyfikenhet. När du ändå har kommit så långt, vore det inte kul att åtminstone kunna böja verben "att ha" och "att vara"? Det går förmodligen ganska snabbt - och plötsligt kan du bilda ett helt gäng nya meningar.

Grammatik kanske inte är så tråkigt trots allt, om man bara undviker att tänka på det som grammatik och istället ser det som facit till ett knepigt korsord.

Så småningom kan du börja göra lite grammatiska övningsuppgifter. Ta det i ditt eget tempo och låt inte övningarna bli en stressfaktor. Men kom ihåg att regelbundenhet är väldigt viktigt när det gäller språkinlärning - hitta gärna en rutin för att småpyssla med språket varje dag, exempelvis på bussen till och från jobbet.

Skäm bort dig själv

När du har lärt dig grunderna och blivit lite bättre på språket kan det vara dags att utsätta sig för lite "språkbad".

Ett bra sätt att göra det är att "skämma bort" sig själv på det nya språket. Finns det någonting som du verkligen älskar att läsa, titta på eller lyssna till - fast du skäms lite för det? Men kan liksom inte få nog? Det kan vara kändisskvaller, serietidningar, tv-såpor eller Harry Potter-böcker.

Tillåt dig själv att läsa/titta/lyssna så mycket du bara orkar - men bara på ditt nya språk. Titta gärna på hundra avsnitt av "Desperate Housewifes" - bara de är dubbade till franska (eller vilket språk du nu lär dig). Eller ännu bättre, hitta en fransk motsvarighet till programmet.

För att lära sig ett nytt språk måste man också lära känna kulturen, eftersom språket är fullt av kulturella referenser. Det har du säkert noterat när du tittar på t ex amerikanska komediserier på tv - de är roliga, men många skämt går över huvud på oss svenskar.

Vi blir konfusa när Elaine i "Seinfeld" utbrister "maybe the dingo ate your baby!" Vad menar hon? Googla! Liknande märkligheter kommer att dyka upp även i ditt nya språk, och då ska du alltid försöka ta reda på vad de betyder och har för ursprung.

Slutligen - kom ihåg att det ska vara ett nöje att lära sig ett nytt språk. Som lingvisten Paul Pimsleur sade - "ingenting förbjuder dig att läsa språk med en Martini i handen."

Planera gärna in en resa till det aktuella landet, så att du har ett mål och en belöning att se fram emot. Försök att identifiera dig med den nya kultur som du nu (faktiskt) håller på att bli en del av - om du läser franska, se till att hitta ditt "franska jag". Det är säkert en ytterst spännande och charmerande person, tror du inte?

Bonne chance, viel Glück och in bocca al lupo!

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Kommunicera
  • Ledarskap
  • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Kommunicera
  • Ledarskap
  • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill