Det är inte stressen som gör oss sjuka
Bristen på pauser och återhämtning ligger bakom mycket av ohälsan i dagens arbetsliv.
Det är inte stressen som gör oss sjuka – det är bristen på pauser och återhämtning
Det är svårt att stanna upp när allt går bra, när livet går i medvind, jobbet känns roligt, utmaningarna ligger på rätt nivå och allt flyter på även om tempot är högt. I det läget känns avbrott för återhämtning oftast både onödiga och tråkiga. Och om det är svårt i det läget är det en riktigt tuff utmaning att stanna upp när det verkligen blåst upp till storm och behovet av återhämtning och avkoppling är än mer påtagligt. Då finns det ingen erfarenhet att luta sig mot.
Det är så lätt att ånga på när det känns bra, precis som ett stort försäkringsbolag tagit fasta på i en annonskampanj där Petter rappar ”Det går bra nu”. När det mesta känns lätt och rullar på verkar det ganska onödigt att stanna upp. Istället kör vi på och gasar gärna lite till, det är ju så roligt.
Det är i detta läge, innan stormen bryter ut, som vi i stället borde skapa den goda vanan att stanna upp, ta tid för återhämtning, lyssna inåt och ladda upp systemet. För om vi inte skapar den vanan när livet går i medvind kommer det att vara näst intill omöjligt när stormen väl börjat härja, när det börjat bli lite för mycket, när tiden och orken inte räcker till, när det inte känns lika roligt längre.
Att skapa ro i stormens öga
Att skapa ro i stormens öga handlar om att våga släppa allt som har med prestation att göra och istället ägna sig åt något helt annat ett tag. Det kan vara en skogsluffarpromenad, en skön löpartur, ett sångpass med kören, en stund med full närvaro med nära och kära, ett mindfulnesspass, en fisketur eller varför inte en stunds fullt fokuserat handarbete.
När hjärnan får ro genom att fokusera på en enda uppgift, som inte handlar om att prestera, får den välgörande vila och återhämtning. Det skapar också bra förutsättningar för vilsam sömn, vår allra viktigaste återhämtning då mycket repareras och rensas i hjärnans nervsystem.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?
Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:
- Från stress till kontroll
- Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
- Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik
Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.
Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!
Att skapa vanan innan det hettar till
Själv är jag en stor ivrare för mindfulnessmeditationer och promenader nära naturen. De har en mycket god inverkan på kropp och knopp och det känns extra tydligt när jag är uppstressad. Det är naturligtvis också då som det är svårast att ta mig för, när känslan av ”hinner inte” är stark. Det är då jag sätter klackarna i backen, trycker på stopp och sätter mig en stund alternativt tar en promenad. Hade jag inte skapat vanan när det var lite lugnare kring mig hade det förmodligen aldrig blivit av när det är mycket.Det är intressant att notera att trots att jag har mina goda erfarenheter av dessa uppehåll i görandet sedan många år är de fortfarande lätta att glömma bort. Plötsligt har det gått tre, fyra dagar utan mina livgivande pauser. Särskilt när tempot är högt. Då märker jag att jag får allt svårare att fokusera och hålla mig till en sak i taget. Splittringen börjar ta över och jag känner mig allt mer stressad och lättirriterad. En ond cirkel börjar ta form, det är den det gäller att bryta.
Det är också intressant att lyssna inåt på den dialog som utspelar sig i händelseutvecklingen jag beskrivit. Det känns som två inre individer där den ena säger ”kör på, det går bra nu, du har inte tid för några stopp”. Den andra påminner mig gång på gång, först stillsamt och sedan allt mer enträget om hur viktigt det är att jag stannar upp. Numera vinner den senare rösten innan jag pushat mig själv för långt. Tack vare den vana jag skapat.
Att börja skapa en sådan vana när vi har som mest omkring oss är nästan omöjligt – såvida det inte går så långt att hela systemet protesterar och sätter käppar i hjulet så att vi blir tvungna att stanna upp. Det vill säga att vi blir sjuka av brist på återhämtning. Därför ska vi lära oss att ta återhämtande pauser trots att livet leker och det går bra. Eller - just när livet leker och det går bra.
Anneli Godman utbildar i och skriver om Mental Ergonomi i onlinekurser, artiklar och böcker.
Mental Ergonomi går ut på att skapa en hållbar vardag där vi samverka respektfullt och skapar förutsättningar för att prestera på en nivå vi mår bra av. I Annelis onlinekurser ges tillfälle att, i små steg, öva på att skapa en mer mentalt hållbar vardag. Kurserna bygger på kunskap grundad i erfarenhet och vetenskap.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Hälsa
Webbkurs i ämnet
Mindfulness & uppmärksamhetsträning- 7 veckor