Neuroplasticitet - hemligheten som håller din hjärna i gott skick
Gamla hundar kan visst lära sig sitta.
Utbildning | ARTIKEL | DEC 2020
Attityd till lärandet kan vara det första hindret att övervinna.
Många tar onlinekurser nu i Covid-tider. Bra idé. Passa på att förkovra dig och dina medarbetare. En fråga som en del ställer sig – särskilt om du känner att det går trögt: Är det svårare att lära sig nytt när man blir äldre?
Det vore skönt att skylla på, men så enkelt är det inte. Det är inte som man trodde tidigare: att efter 25-års ålder dör successivt dina cirka 86 miljarder hjärnceller (neuroner) och det är en stadig nedförsbacke. Senare forskning visar att minnen är nätverk av kopplingar mellan hjärnceller som du kan förstärka och skapa nya hela livet genom inlärning: hjärnan är neuroplastisk.
Dessutom får du kontinuerligt nya hjärnceller. Exempelvis såg finska Hjärnforskaren Katri Saarikivi till sin förtjusning helt nya hjärnceller hos en 89-åring. Men du ska vara aktiv för att ha glädje av dem.
– Det sker genom inlärning. Genom att lära sig nya saker livet igenom, kan man hålla hjärnan i gott skick, säger hon i en intervju med nyhetstjänsten Yle.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Hjärnan lär sig genom associationer och repetition
Att vara äldre kan faktiskt göra det lättare för dig att lära dig nytt än vad det är för nybörjaren. Minnen skapas lättast och sitter bäst om du kan koppla ny information till befintliga minnen och associationer. Ju mer du kan om något, desto lättare är det att lära sig nytt i det området. När du repeterar och expanderar kunskaper får du också upp farten i signalerna. Du blir mer snabbtänkt. Repetition gör att cellerna får mer av ett vitt, skyddande hölje av myelin (fett, vatten och protein) – ungefär som plasthöljet runt en elkabel – och signalen ökar mångfalt i hastighet. Du märker det på att du slipper tänka: ”Hur var det man gjorde det här?” Du vet direkt vad som ska göras.
Jag brukar tjata om detta i mina föreläsningar om studieteknik och i min bok Bli hjärnsmart: Lär dig vissa saker grundligt! Det blir lättare att lära sig nytt och du blir mer snabbtänkt.
Repetition är kunskapens moder. Ebbinghaus berömda glömskekurva visar tydligt vad som händer om du inte repeterar. Det mesta av det du tror att du lärt dig försvinner snabbt i ett töcken, men för varje repetition stärker du minnet, och till slut sitter kunskapen. I neurospråk säger man ”the more you fire the better you wire”, alltså att kopplingarna mellan neuronerna blir starkare för varje gång du använder dem.
Inlärning och äldre
Finns det då inga inlärningsproblem med att bli ”en gammal hund.” Förvisso blir det så kallade arbetsminnet - realtidsminnet du använder för att hantera problem och ny information – svagare med åren. Det kan göra att det tar längre tid för dig att ta att lösa uppgifter. Vi talar generellt och det märks tydligast hos personer som är över 60-70 år unga.
En annan aspekt är att hjärnan krymper med åldern.Men enligt minnesförbundet är minskningen marginell (upp till 8 procent) och hjärnan kan kompensera för detta, inte minst genom inlärning.
Ytterligare en aspekt är hjärnans förmåga att radera saker du har lärt dig, ”unlearning”, och ersätta det med ny information, som liksom annat regleras av olika signalsubstanser. Svårigheten är väldigt tydlig i idrott. Säg att du spelar golf eller tennis och från början lär dig fel slag. Att lära om är svårt. Så även gamla inrotade tankemönster. Men det kanske största åldersproblemet är attityd, att du faktiskt tror att det är svårare att lära sig för att du är äldre, eller att du tycker att du redan kan ämnet och ”är färdig med skolan.”
Attityd är det första hindret att övervinna, sedan går det går det visst att lära gamla hundar sitta.
Johan Rapp, mångårig journalist och författare, föreläser om att ”Tankspriddhet är en fin egenskap” och för företag: ”Konsten att fokusera i en stressig tillvaro ”. Har skrivit Handbok för tankspridda, Bli hjärnsmart m fl böcker och driver ett förbund med glimten i ögat, De Tankspriddas riksförbund.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Utbildning