Metodutveckling – få fler att våga göra saker annorlunda

Lotta Sjödin, Ikano Bostad: ”Lösningen kan vara superenkel – men vägen dit är ofta krånglig.”

Ledarskap | Innovation | ARTIKEL | JAN 2021

Att gå sin egen väg är sällan den enkla vägen, men den roliga vägen framåt, säger Lotta Sjödin.

Att gå sin egen väg är sällan den enkla vägen, men den roliga vägen framåt, säger Lotta Sjödin.

Att få beslutsfattare att förstå vad de godkänner och investerar i är en viktig del av arbetet som innovationsledare. När man jobbar med ett utforskande projekt är resultatet ofta kunskap, medan det i ideation kan handla om koncept, piloter och lösningar. 

”Jag brukar prata om behovs/användar/kund-driven utveckling till skillnad från idédriven utveckling”, säger Lotta Sjödin, mentor på Innovationsledarna och strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.

Lotta Sjödin är innovationsledare och jobbar med framtida boende- och affärsutveckling hos Ikano Bostad. Hon berättar att hon har arbetat med alltifrån inredningssortiment, produktinnovation och produktplattform för bostäder, till utformning av bostäder, hus, bostadsområden, designstrategi och stadsdelsutveckling. Hon har också jobbat med Ikanos strategiska samarbete med IKEA kring framtida boende, som kallas Better Living. 

– Till en början arbetade jag med utveckling av fysiska erbjudanden, men med tiden har jag även gått över mer till digitala lösningar, tjänster, metodutveckling och affärsstrategi. Det kanske kan låta splittrat, men jag är inte expert på en typ av lösningar utan snarare expert på att hitta relevanta lösningar för definierade behov. Ibland är lösningen fysisk, ibland digital och ibland handlar det om en metod eller strategi, helt enkelt, säger Lotta Sjödin.

– Utgår man från begrepp från design thinking (insight – ideation – implementation) så har jag arbetat med alla tre faserna, men min styrka ligger i mitten, det vill säga i att se affärsmöjligheter i kunskap och insikter, som är resultatet av en insight-fas, och skapa affärsmässiga och konkreta kunderbjudanden som är relevanta för företaget i slutändan, förklarar hon.

Kan du ge ett konkret exempel på hur du arbetar med innovationsledning?

– Jag har till exempel arbetat med produktinnovation av en lösning som heter FlexRum. Urbanisering leder till att vi behöver bo på mindre yta, och vi behöver därför mer flexibla lösningar i bostaden. Ett FlexRum är ett extra sovrum med förvaring som har en rörlig vägg som gör att du kan välja när du vill använda rummet eller behöver platsen till något annat, säger Lotta Sjödin.

Lotta har sin bakgrund inom design management. När hon studerade så valde hon att kombinera företagsekonomi, med inriktning på organisation, ledarskap och marknadsföring – med konstvetenskap. En inte helt vanlig kombination. I och med detta kom hon i kontakt med design thinking och design management, vilket är grunden för den typ av innovationsarbete hon idag arbetar med.

Lotta Sjödin

Lotta Sjödin

Varför valde du att bli innovationsledare - vad motiverar och driver dig?

– Jag drivs av att ständigt utveckla och förbättra saker. Egentligen är jag en ganska frustrerad person som blir irriterad när något inte fungerar på ett bra sätt och när man bara gnäller på vad som inte är bra istället för att göra något åt det. Om något inte fungerar bra på det sätt vi brukar göra det, så måste vi ju hitta en ny lösning! Problemlösning är ju kul. Men jag är ingen expert utan är ständigt beroende av andra människor som bidrar med expertis utifrån olika perspektiv. Att samla människor som normalt inte samarbetar och engagera dem i en gemensam utmaning är ju otroligt spännande och något som ger mig mycket energi, säger Lotta Sjödin.

Hon har jobbat med olika innovationsgrad i olika uppdrag, men säger att hon är bättre på mer transformativ innovation där man vågar sig ganska långt ifrån vad som är normen. Att göra som alla andra är ju supertråkigt, tycker hon. 

– Att gå sin egen väg är sällan den enkla vägen, men den roliga vägen framåt. Lösningen i sig kan vara superenkel när man väl hittat den, men vägen dit kan ofta vara krånglig.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Vilka utmaningar stöter du på i ditt arbete?

– Jag har valt att arbeta med innovation i byggbranschen, som är en väldigt konservativ bransch som även varit mansdominerad, säger hon.

Hon tillägger i att det finns en ständig – och väldigt spännande – utmaning i att jobba med produkter eller tjänster som man kanske egentligen inte har så stora förkunskaper om.

– Att driva projekt med utveckling av flexibla eluttag, sk FlexEl, är ett exempel där jag jobbat med att förändra elbranschen utan att veta något alls om el. Det jag däremot visste något om var att kunderna inte var nöjda med de lösningar som fanns och att de alternativa lösningar vi presenterat hyllades av kunderna, samtidigt som alla experter på el sa att det är var det dummaste de någonsin sett. Om jag hade slutat driva projektet så snart något idiotförklarat mig så hade jag inte jobbat många veckor med detta. Men efter många krångliga utmaningar under resans gång så har kunder flyttat in i 76 lägenheter där man kan flytta eluttagen i bostaden och sätta dem där de behövs och slippa dra sladdar överallt - och kunderna älskar dem, berättar Lotta Sjödin.

Hon anser att envishet och uthållighet är de allra viktigaste egenskaperna när man ska jobba med innovation, då det i väldigt stor utsträckning handlar om förändringsledning – både inom företaget och på marknaden. 

– Det är alltid enklare att göra som vanligt, istället för att göra något på ett nytt sätt. Den absolut svåraste fasen är implementation, det vill säga att få ut lösningarna till marknaden på bred front som ett lönsamt erbjudande. I byggbranschen är erfarenhetsåterföringen också en stor utmaning då det är väldigt långa ledtider för projektutveckling.

Vad är det bästa med att jobba som innovationsledare?

– Att man har stor möjlighet att skapa förändring till det bättre, och att man lär sig så mycket av alla man samarbetar med. Det gör att jag hela tiden utvecklas själv, samtidigt som jag förhoppningsvis inspirerar, utvecklar och utmanar andra, säger hon, och fortsätter:

– Metodutveckling har visat sig vara ett bra sätt att få fler att våga göra saker annorlunda och skapa ambassadörer för innovation på bred front. Jag säger ibland lite på skoj att jag jobbar med ”hjälp till självhjälp”, det vill säga att inspirera och utmana så många som möjligt i min omgivning till att vara delaktiga i att skapa en bättre morgondag.

Hur ser du på professionalisering av innovationsledaryrket?

– Innovation har ju blivit ett ganska trendigt uttryck, men det finns väldigt olika föreställningar om vad det handlar om. Jag tycker att det varit kopplat mycket till teknikutveckling, patent och så vidare, men som jag ser det finnas det så mycket mer än det. 

Själv brukar hon snarare prata om behovs-/användar-/kund-driven utveckling, snarare än idédriven utveckling, förklarar hon.

– I mitt arbete har jag i stor utsträckning varit ensam i min roll och fått bygga upp allt arbete på egen hand. I takt med att jag samlat på mig erfarenheter har jag hittat sätt att förklara och förtydliga för andra i min organisation, men det har ju tagit ganska lång tid. Att få beslutsfattare att förstå vad de godkänner och investerar i är en viktig del av arbetet. När vi jobbar med ett utforskande projekt är resultatet ofta kunskap, medan det i ideation kan handla om koncept, piloter och lösningar. Att förtydliga begrepp är något jag tror det finns behov av för många i liknande roller, avslutar Lotta Sjödin.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Innovation

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Innovation

Dela:

Artikeln är ett ideellt samarbete med Föreningen Innovationsledarna 

Innovationsledarna är en ideell förening med syfte att driva gemensamma frågor för yrkesverksamma innovationsledare inom alla typer av företag och organisationer i Sverige.

En innovationsledare ansvarar för, eller bidrar aktivt till, ledning och organisering av innovation samt ökad innovationsförmåga i ett företag eller en organisation.

Läs mer på innovationsledarna.se

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill